26.03.2018 | 12:43
Банкстерите тласкат света към война, за да изгорят парите на хората!
Всичко, което говорим, се слуша и праща. Защо батерията на телефона свършва бързо?! Той непрекъснато донася на Господаря, но това не сме ние, твърди Михаил Константинов

Проблемът с пробитата система ЕСГРАОН за пореден път показа, че тя има нужда от сериозна защита. И единственият начин е нов електронен идентификатор, който да защити личните данни на хората. В интервю за „Труд“ пред Мариела Балева проф. Михаил Константинов разсъждава и по последните световни скандали с откраднатите лични данни от Фейсбук, шпионския скандал „Скрипал“ и Истанбулската конвенция.

– Проф. Константинов, от комисията за защита на личните данни умуват за електронен идентификатор, който да замени ЕГН. Какъв може да бъде този код?

– Сега съществуващата система е създадена преди 41 години и вече е напълно пробита. Базата данни ЕГН всеки я разнася напред-назад, освен това се разбива лесно. Когато знаете рождената дата на един човек, то възможните ЕГН, които той може да има, са много малко. Теоретически те са 500, но на практика са по-малко – само няколко десетки. И както правилно се отбеляза, не е нужно човек да е хакер. Само с лист и молив, без всякакъв компютър, може да се сметнат възможните ЕГН.

– Сериозно ли това е лесно?

– Да, защото има проста формула, която генерира десетата цифра въз основа на първите девет. Формулата отдавна е публикувана в интернет. Ако напишете ЕГН в нета, ще излезе всичко, което ви интересува. Допреди няколко години пълните ЕГН висяха на избирателните списъци. Сега в тях са само първите 6 цифри, но те почти сигурно идентифицират и пълното ЕГН. Това е тотално пробита система и не виждам защо толкова се занимаваме с нея.

– Как да бъде направен новият номер?

– Кодът трябва да бъде много по-сложен, например 15-значен низ от цифри и букви. Не е нужно да има специални символи – проблемът е, че все пак хората трябва да го използват. Ако сложим някакъв страшно сложен код, тогава самият човек трудно ще го използва. Освен това не е нужно да се раздава този код за щяло и нещяло, както правим сега.

– Сега ни искат ЕГН в някои магазини, когато отсядаме в хотел – защо се налага?

– Това е дивотия и трябва веднага да се прекрати. В редки случаи трябва да се прибягва до тази идентификация. Човек трябва да се идентифицира само с документ за самоличност, който съдържа снимка, име, дата на раждане, скрита биометрия и никакви други явни кодове. Ще трябва да се сбогуваме с ЕГН. Това ще се направи, но иска доста работа. Защото досегашната система трябва да бъде вписана в новата. Има много закони, правила и процедури, които трябва да бъдат съгласувани. Работата е дебела и трябва да започне веднага.

– Скандалите с ЕГН не са от вчера.

– Първите скандали с ЕГН възникнаха още по времето на соца. Тогава се оказа, че има хора с няколко ЕГН, а други бяха останали без. Циркулираха и грешни ЕГН, защото чиновници не знаеха как да ги изчисляват… В момента ЕГН са изчистени, но всички ги знаят. А и след демокрацията цялата база ЕГН се продаваше – който искаше и можеше, си я купи. Това безобразие трябва да свърши. Но не е нужно да откриваме топлата вода. Ако обаче се направи много сложен код, ще има други проблеми, така че трябва да се търси компромис. Сегашните ЕГН ще се „прелеят“ в новата система. Задачата не е проста и няма да се реши от днес за утре.

– Покрай огромния скандал с Фейсбук и откраднатите лични данни на десетки милиони души, човек вече не знае какво да мисли. Вие чувствате ли се следен?

– Днес живеем в Матрицата. Аз лично не харесвам да живея така и се стремя да бягам от нея. Използвам стар и глупав телефон, който е пасивен, на 13 години е. Проблемът е, че чисто технически започва да сдава, а и скоро няма да има сим-карти за него. Ще ви кажа един виц: „Какъв телефон използва президентът Путин? Отговорът е – никакъв.“ Защото е смешно да използва телефон като Меркел, който го слушат всички – все едно е разрешил на всички разузнавания да му слушат разговорите. Ако искате нещо да се запази само между вас и адресатите, то трябва да бъде написано на ръка, в краен случай на пишеща машина в мазето под пет метра бетон. Така е най-сигурно. Истинските заповеди се пишат на ръка. Е, тук има класически пробив – трябва да купите секретарката, или да я прелъстите. Но за това си има контраразузнаване.

– В този технологичен век всеки човек носи в джоба си един малък компютър, какво правим тогава?

– Ми нищо не правим, просто трябва да знаем, че всичко, което говорим, се слуша и се праща. Сигурно всеки се чуди, защо бързо му свършва батерията. Трябва да е ясно, че умният телефон непрекъснато донася. Моята батерия кара една седмица.

– На кого донася?

– На своя господар, но господарят не сме ние. Това е чужда машина, която си има господар. И не само телефонът донася, донася и компютърът. Тези непрекъснати ъпдейти за какво са, нали все искат да се ъпдейтваме? Това се прави по няколко причини. Основната е, че системата на „Майкрософт“ е пробита, защитите на „Уиндоус“ отдавна са скапани и се опитват да се самопоправят. Не особено успешно обаче. В допълнение, чиповете на големите производители Intel, АRM и АMD са с пробита защита. Така, който използва устройство с такъв чип, предоставя информация на всеки, който не го мързи да го хакне. Няма страшно за масовия потребител, освен дето могат да му източат парите и да гласуват вместо него. Аз не банкирам онлайн и въпреки това ми откраднаха пари. Е, после ми ги възстановиха…

– Ще се стигне ли до извънредни санкциониращи мерки?

– Няма как – населението е масово видиотено. Вижте хората – всеки е грабнал устройство, забил си носа в него и върви, спъва се, пада… Аз лично си признавам, че съм полуидиот.

– А причината каква е за това признание?

– Защото в самата зора на Фейсбук си направих профил, но след като разбрах, какво чудовище е, го махнах. Останалите социалки, както наричам социалните мрежи, са същият боклук. Но имаше мъдри хора, които изобщо не си направиха профили. По-малко мъдрите си направиха, но ги изтриха. Знаете ли колко известни хора в България и по света нямат профили – нито в туитър, нито във фейсбук, нито в инстаграм, нито където и да е?

– Но социалните мрежи могат да са много удобни за комуникация – така мислят повечето хора?

– Да, няма нищо лошо в тях, и ако искате да ви бъркат в душата – участвайте. Човек все пак прави избор. Но ако сте на отговорен пост някъде, естествено, че не трябва да участвате в социалки и е добре да имате глупав телефон. Само когато ходите в планината, е добре да имате умен телефон. За да може, като се загубите, да ви намерят. Но ако искате да не ви знаят къде сте, ходете с глупав телефон, или без телефон. Как сме живели толкова време без телефони преди?

– Скандалът с Фейсбук генерира сам по себе си други скандали – Брекзит и изборът на Доналд Тръмп за президент. Как ви изглежда вероятността кражбата на лични данни да им е повлияла и то значително?

– Там нещата са спекулативни. Наистина, има две явления – едното е Брекзит, другото е Тръмп. И има опити те да бъдат обяснени с много софистицирани алгоритми с дълбока обработка на данни. Алгоритмите са създадени от свръхспециалисти, на които това им е работата. За мен обаче това е спекулация, защото ние няма как да знаем, без намесата на тези алгоритми, какъв би бил резултатът. Това, че някой се е намесвал, не значи, че е решил въпроса в една или друга посока. Може пък да е допринесъл за обратното. Интуицията ми говори, че това по-скоро няма значение. И съвсем лесно може да се покаже защо Тръмп трябваше да спечели. Всеки нормален човек го знае. Аз спечелих доста басове по този въпрос.

– Политиците обаче използват умело тези две теми, за да си направят тяхната игра. И ето резултатът – нова студена война.

– Така е, но това става поради съвсем други причини – предстои тотално рухване на финансовата система. Ако по нормален начин се развият нещата без война и системата рухне, нали знаете какво ще се случи с т.нар. банкстери – това е комбинация между банкер и гангстер? Тези хора, които ще имат много сериозни неприятности, да не кажа фатални. Но ако има война, те ще кажат – абе, парите ви изгоряха, защото имаше война. Ще ви кажа едно число – световните дългове са хиляда трилиона.

– Обяснете какво означава това?

– Това число е трудно човек да си го представи – единица с 15 нули отзад. Един трилион е 1000 милиарда, а хиляда трилиона са един милион милиарда. Ето това са дълговете на света, това е напечатаният финансов боклук – един милион милиарда! Е, боклукът не е на хартия, а в паметта на банковите компютри. И това не е моя оценка. В момента си признават само за 750 трилиона, а според мен са 1000 и повече. Това число надхвърля 15 пъти годишния брутен продукт на света. Т.е. цялата световна икономика в момента е напълно измислена – нито има ръст, нито каквото и да било. Има една висяща финансова система – и ако тя рухне ей така, без война, банкстерите ще пострадат тежко.

– А ако има война?

– Те мислят, че ако има война, ще се спасят. И точно към това бутат света – война, която да изгори парите. Но май не знаят, че малка война няма да има. Войната няма и да е средна, тя бързо ще отиде на макс. И единственото, което ще направят, е да завлекат всички останали в пропастта. Казвам го сериозно – няма друга причина да се прави това, което става. Всяка тяхна стъпка е това – да направим една война, но ако може да е далече и да е малка. Е, нито ще е далече, нито ще е малка. Да го знаят това.

– Войната на нерви между Русия и Запада, разпалена около истерията „Скрипал“, гоненето на руски дипломати – докъде ще стигне? Ще издържат ли нервите и силите на премиера Борисов?

– Позицията на премиера по случая „Скрипал“е балансирана и точна. Когато има обвинения в използване на забранени оръжия, трябва да сме много внимателни. Нека припомня – през 2003 г. Саддам Хюсеин беше обвинен в разработване на забранени оръжия, а след това се оказа, че всичко е лъжа. И резултатът е един милион загинали иракчани и създаване на Ислямска държава, която тепърва ще убива в Европа. Вижте за какво титанично престъпление става въпрос! В сравнение с него убийството на който и да е бивш шпионин, съжалявам, просто е едно нищо. Тази Ислямска държава я създадохме завинаги и в момента Европа е пълна с нахъсани ислямисти. Всеки ден там ще има атентати, те ще дойдат и в България. Много трябва да се внимава, но нещата са изпуснати.

– Не пресолиха ли нещата англичаните?

– Англичаните да бъдат така добри и да намерят доказателства, досега аз не видях такива. Не видяхме и отровените хора. Но същите тези англичани участваха в лъжата от 2003-а година с измислените химически оръжия на Саддам. Ще го повторя – те участваха в убийството на един милион души, създаде се Ислямска държава и после казват – извинявайте. За такова нещо няма прошка и няма забрава. Историята никога няма да прости, защото това престъпление е съизмеримо с престъпленията на хитлеристите. С какво е по-малко?

– Казвате, че живеем в Матрицата. Като че ли лекичко се опитаха да притъпят сетивата ни и да прокарат Истанбулската конвенция, но изненадващо не успяха. Засега обаче…

– Истанбулският ферман го наричам аз, в него има идиотско антинаучно понятие, което вече се отхвърля масово от научната общност по света – измишльотината джендър. Няма такова нещо в природата, джендърът е творение на болни мозъци. И е обидно, че се занимаваме с тази дивотия.

– Обидно, но от ЕС продължават да насилват нещата и да настояват да приемем документа.

– Е, последното насилване се оказа пълна измишльотина и фарс – 15 души от 751 депутати в европарламента. Това са точно 2%.

– Вие вече предупредихте, че тази конвенция е тест за правителството?

– Това е тест за всички правителства. Който я приеме, ще падне от власт моментално. И правилно ще падне. Не вярвам да я приемат, но все пак трябва да внимаваме.

– Кое смятате за най-важно покрай тази конвенция?

– Основното е да защитим децата си от античовешката идеология. Като ще защитават жените и децата, което е правилно, защо са им джендъри? При това към джендърите и всички извратеняци, турили и мигрантите! Отворете член 53 от обяснителния доклад и го прочетете. Той е ужасяващ! Нивото на самата конвенция и на обяснителния доклад към нея е на полуграмотен първокурсник. Това е идиотски документ, който е обида за човешкия интелект. Начело с понятието джендър, което е нещо като дяволите през Средновековието. Това е обидно за нормалните хора. Българският народ го усети злото много добре и го осмя, сигурно вече сте чули, колко вицове за джендъри излязоха.

1 коментар

  1. Санта Клаус каза:

    Глупости!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране