10.10.2015 | 0:52
Бавария заплаши да съди Меркел, ако не спре притокът на бежанци
Намерение за затваряне на границата с Австрия разгневи Виена

Правителството на германската провинция Бавария заплаши да даде канцлера Ангела Меркел на съд, ако не спре масовия приток на мигранти в Германия, съобщи ДПА в петък. Освен това Мюнхен предупреди, че сам ще вземе мерки, сред които и затваряне на границата с Австрия. Виена предупреди, че ще последват бунтове и хуманитарна катастрофа.

Германската провинция е основният вход, през който мигрантите, идващи през Балканите и Австрия, влизат в Германия. Баварският премиер Хорст Зеехофер обвини канцлерката, че радушният прием на мигранти нарушава правата на германските провинции и заяви пред журналисти в Мюнхен, че въпросът може да бъде отнесен до федералния конституционен съд.

Повечето от пристигащите в Германия мигранти отиват в Бавария. Вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман призова днес федералното правителство да изпрати категоричен сигнал, „че Германия е достигнала предела на капацитета си“ и подчерта, че Германия е заобиколена от „сигурни държави“. Той добави, че ако Берлин не предприеме скоро ефективни мерки за ограничаване на мигрантския наплив, Бавария си запазва правото да подаде жалба пред най-висшия германски съд.

Същевременно германският вицеканцлер Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупредиха, че имиграцията е неконтролируема и призоваха да се намали рекордният приток на мигранти. „Не може да поемем трайно товара и да интегрираме повече от един милион души годишно“, отбелязват двамата в общо изявление, които ще бъде публикувано утре в германския седмичник „Шпигел“.

„Въпреки безпрецедентната помощ на германците за мигрантите, ние трябва да направим всичко възможно числеността на имиграцията в Германия отново да спадне“, отбелязват двамата политици от социалдемократическата партия, която в момента е коалиционен партньор на консерваторите от ХДС на Меркел.

Политиката ни може да е ефективна в дългосрочен план само ако не искаме твърде много от хората в страната ни, подчертават Габриел и Щайнмайер.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че тази година ведомството му е регистрирало над 490 нападения – от палежи до расистки графити – срещу центрове за настаняване на бежанци. Това свидетелства за драстично увеличаване на ксенофобските атаки срещу хора, търсещи убежище, каза той в публикувано днес интервю. Две трети от заподозрените за деянията живеят близо до приемните центрове и не са имали предишни криминални прояви, отбеляза Де Мезиер пред в. „Моргенпост“, цитиран от АП.

Бавария планира да въведе спешни мерки за забавяне на потока от мигранти

Бавария планира да въведе спешни мерки, за да забави потока от новопристигащи мигранти, търсещи убежище, съобщи баварският министър-председател Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс.

Зеехофер посочи, че в Бавария са пристигнали над 225 000 бежанци за по-малко от пет седмици и местните власти не смогват да настанят всички и да се грижат за тях. Местното правителство ще заседава за приемането на някои мерки, въпреки че по закон провинцията не може да отпраща бежанци. Това е в правомощията на федералното правителство в Берлин, а канцлерът Ангела Меркел отказва да ограничи броя на пристигащите.

Баварският премиер заяви за в. „Билд“, че участниците в срещата ще обсъдят как да интегрират бежанците. „Освен това ще приемем предпазни мерки за ограничаване на миграцията, включително отпращане на хора обратно към границата с Австрия и незабавно преместване на новодошли лица, търсещи убежище, към други части на Германия“, каза той.

Реакцията на Австрия

Виена веднага предупреди, че има опасност от насилие, ако правителството на Бавария задейства такъв план. „Ако бежанците, които искат да останат в Германия, бъдат върнати в Австрия, то тогава очаквайте бунтове“, каза австрийският външен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Тя повдигна този въпрос на среща на ЕС в Люксембург пред германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и този на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Йохана Микъл-Лайтнер обяви, че Австрия ще реагира „съответно“ на решението на Бавария.
„Освен това са необходими незабавни решения на федералното правителство“,продължи министърката. Разработват се различни сценарии и ако Германия започне да връща бежанци в Австрия, нашата страна е застрашена от хуманитарна криза в нови мащаби, заяви Микъл-Лайтнер.

Тя изрази опасения, че по границата ще се появят протести придружени с размирици, в случай че бежанците бъдат прехвърляни в Австрия въпреки желанието им. За Австрия това би означавало струпване на големи маси от хора с непредвидими последици. Микъл-Лайтнер заяви, че Австрия ще засили контрола, ако Бавария забави приемането на бежанци.

Същевременно обаче тя подчерта, че граничният контрол не решава проблема. Необходимо е европейско решение чрез гарантиране на външните граници на ЕС и изграждане на „горещи точки“ за пълна регистрация и разпределяне на бежанците във всички европейски държави.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране