23.06.2017 | 3:53
Бедствие със спешния телефон 112
МВР дава нови над 13 млн. лв. за ремонт на системата, тя не функционира правилно в София, Русе и Монтана заради амортизиран хардуер

МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания, позната у нас като телефон 112. Новите разходи на бюджетните средства се налагат заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност. Изпълнителят ще трябва да осигури и двугодишна поддръжка на системата.

Освен обновяване на техниката и софтуера, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

От документацията по обществената поръчка се разбира, че районните центрове на системата за спешни повиквания 112 в София и Русе не функционират според изискванията заради критично амортизиран хардуер. Проблем има и на територията на област Монтана, където системата не успява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, не може да се осигури конферентна връзка между сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или спешна медицинска помощ. Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации се явява и заплаха за националната сигурност. Това е констатацията на специалистите, което е основание за ускорената необходимост за изваждане на системата за спешни повиквания 112 от бедственото положение, в което се намира.

Оказва се още, че телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г., а проведената процедура по осигуряването на следгаранционни ремонти дейности е била прекратена. Още през април 2016 г. тогавашната вътрешна министърка Румяна Бъчварова призна за сериозните проблеми със спешния телефон. По време на парламентарен контрол тя потвърди, че системата не функционира нормално, като го отдаде на проблеми със софтуера. В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков Бъчварова обяви, че МВР ще прави чисто нова система, като припомни, че сегашната е от 2008 г. за цена от над 50 милиона лева. За всички неуредици министърката обвини фирмите, които са отговаряли за производството и поддръжката на телефон 112, като обеща, че нередностите ще се отстранят веднага. Тогавашният зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов изрази възмущението си, че държавата ще трябва да даде още 50 милиона лева, за да реформира тел.112. Въпреки заявките на Бъчварова тогава, днес проблемът със спешния телефон продължава.

1 коментар

  1. Vassia N. Ilieva каза:

    Rumyana Buchvarova e za obvinenie ot Prokuror i za tozi sluchai sas 112. Obiasneniata i ne sa verni. Shtetite sa ogromni. Narusheniata i namat davnost.

    Izvinete za latinitza, molia.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране