21.04.2019 | 22:12
Бензинът отново поскъпва шоково
Зареждането на резервоара в Северозападна България излиза най-солено
Сега

Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради поскъпването на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър. От 2.08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2.20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени – 2.22 лв. за литър. Това показва справка в специализирания сайт Фуело, който следи цените на горивата у нас и по света.

В сравнение с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била около 20 януари – 1.94 лв. за литър. Това прави разлика от 28 ст. за четири месеца. За същия период средната цена на суровия петрол се движи от около 61 до близо 71 долара за барел.

Парадоксално, но в последния месец дизелът поддържа сравнително равномерни цени – разликата от средата на март до средата на април е едва 3 ст. нагоре – от 2.28 до 2.31 ст. за литър. Но в сравнение с началото на годината и при дизела поскъпването е осезаемо – с 16 ст. за литър. И тук големите вериги имат буквално съгласувани цени – факт, който контролните органи предпочитат да не забелязват.

Макар поскъпването на горивата да се оправдава от производителите и вносителите с динамиката на цените на суровия петрол, у нас по традиция големите колебания идват около края на пролетта и началото на лятото. Така че може да се очаква, че заради засиленото потребление в идните седмици цените ще продължат да се покачват.

Класацията по области показва, че най-скъпо е горивото във Видин. Там средната цена за масовия бензин е 2.24 лв. за литър, а за дизела – 2.33 лв. В някои бензиностанции обаче А 95 достига и до 2.26 лв., а дизелът – 2.35 лв. Традиционно скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Плевен, Враца.

В края на миналата година, когато страната се тресеше от протести точно заради високите цени на горивата, масовият бензин бе поскъпнал до 2.38 лв. за литър, а дизелът – до 2.41 лв. Тогава от бранша се оправдаха с високите цени на петрола на международните пазари. След голямото обществено недоволство обаче, само за седмица цената на бензина падна до 1.95 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране