25.05.2018 | 10:41
Без министри на президентския бал в „Бояна“!

Нито един министър от кабинета Борисов-3 не присъства на бала на президента Румен Радев послучай 24 май в Бояна, който започна тази вечер в Националния исторически музей. Самият премиер Бойко Борисов пък е на посещение при папата във Ватикана, заедно с македонския премиер Зоран Заев. Сбирката е традиционна и се провежда всяка година, като на нея се канят интелектуалци, политици, учители. В речта си президентът подчерта, че има криза на духовността и знанието.

Буквите, езикът, културата са наш общ дом, каза той в словото си по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Това е най-съкровен за всеки българин празник. Приемам това домакинство като символично, защото буквите, езикът, културата са наш общ дом. Днес тук са едни от най-видните наши учени, артисти, писатели,

художници, поети, музиканти, творци и журналисти. Щастлив съм да видя сред вас и стотици български учители, от които започва пътят към знанието на всеки от нас“, заяви президентът. „Духовността и знанието в България изживяват тежки времена – често недооценени и обидно третирани. Но на вас се падна мисията да ги пренесете през тези времена“, обърна се държавният глава към гостите си.

„Благодаря, че сте тук тази вечер. Ваше е признанието да бъдете будителите на българския народ, да съхраните една вековна култура и да я обогатите с таланта и труда си. Поклон пред вашите усилия. Честит празник на всички!“, допълни той.

На приема присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова и червените депутати Драгомир Стойнев и Весела Лечева, зам.-председателят на парламента Явор Нотев. Експремиерът Огнян Герджиков също бе сред гостите, заедно с бившия министър на здравеопаването, в служебния кабинет на Герджиков, Илко Семерджиев. Президентът (1997-2002) Петър Стоянов също уважи събитието. Приема за празника почетоха още представители на Българската православна църква. На събитието дойдоха и много културни дейци и творци, сред които бе и художникът Иван Яхнаджиев, актрисата Гинка Станчева, Николай Априлов и др., както и абитуриенти.

Президентшата Десислава Радева грейна за втора поредна година в червен тоалет, този път обаче роклята й бе дълга, за разлика от миналата година, когато бе с дължина до коляното. Радева стоеше плътно до вицепрезидентът Илияна Йотова, която пък бе в строго официална черна рокля. Очевидно двете този път са избегнали конфуза, получил се на друг бал, когато двете лъснаха почти еднакви – в зелени рокли с черни дантели.

Миналата година на първият бал на семейство Радеви в Бояна, който бе точно за 24 май, коментаторите отчетоха провал, тъй като на тържеството се появиха само червени динозаври от втория ешелон на творческата интелигенция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране