28.09.2016 | 21:01
Безпрецедентна излагация: Малка България с двама кандидати за ООН, цели континенти – с нито един
Номинацията на Кристалина Георгиева бе подкрепена от евродепутати от три от групите в ЕП. БСП, АБВ и ПФ атакуваха правителството заради смяната

България изпадна в абсурдната ситуация да участва в надпреварата за генерален секретар на ООН с две кандидатури. Правителството номинира вчера зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева за поста и се отрече от досегашната кандидатура на Ирина Бокова. Минути след решението на кабинета Георгиева публикува видеоклип, в който заяви, че приема, и излезе в неплатен отпуск, за да води кампанията си. Бокова отговори в „Туитър“, че остава в надпреварата. Номинацията й не може да бъде оттеглена от правителството, тъй като няма такава процедура в ООН.

Решението на кабинета е факт малко преди ключовото гласуване на 5 октомври в Съвета за сигурност с цветни бюлетини, на което ще проличи кои кандидати ще отпаднат от надпреварата. Към този момент голямата въпросителна как ще гласува Русия за Георгиева, след като Москва ясно даде да се разбере, че подкрепя Бокова. Случайно или не, преди два дни премиерът Борисов разговаря с руския президент Путин. След предишния телефонен разговор между двамата Борисов постави ултиматум на Ирина Бокова да се представи по-добре на неформалното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 26 септември. На него обаче тя не можа да събере допълнително гласове и се класира на 6-о място от деветима кандидати.

„Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26 септември. Резултатът е едно място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени. След разговори с много колеги считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на г-жа Георгиева“, заяви вчера премиерът Борисов, който представи внесената допълнително точка в дневния ред за номинацията на зам.-шефа на ЕК. Преди да обяви решението за Георгиева, той направи странна уговорка, че това ще струва на правителството порой от компромати.

„За съжаление, досегашната ни номинация върви с негативна тенденция – трета, пета, шеста, и след проведени разговори и консултации става ясно, че българското правителство трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка има сериозни шансове да даде повече сила на източноевропейската група да има своя генерален секретар на ООН“, коментира външният министър Даниел Митов.

Решението на кабинета беше подкрепено и от президента Росен Плевнелиев, който посочи, че е „огромна отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН“. „Да издигнеш нов кандидат, не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения“, заяви още държавният глава.

Кристалина Георгиева не скри, че е била подготвена за решението на правителството и броени минути след него излезе със специално видеообръщение. „Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция и колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещите поколения“, заяви тя. Номинирането й не е изненада и поради факта, че от повече от година неофициално се говори, че тя има подкрепата на голяма част от западните държави и се води тиха дипломация за налагането й. Издания като „Уолстрийт джърнъл“, „Икономист“ и „Таймс“ посочиха, че еврокомисарят е по-добрата кандидатура. Те изтъкнаха опита й на ръководни позиции в Световната банка и ЕС, както и комунистическото минало на Бокова. Според базираното в Брюксел онлайн издание „Политико“ Георгиева се включва в състезанието в последната минута, но е най-добрият шанс като кандидат на Източна Европа и като жена да надделее над сегашния фаворит – бившия португалски премиер Антониу Гутериш. „Зам.- председателят на ЕК е поставила две условия, за да влезе в състезанието, според запознати с плановете й. Първо, няколко източноевропейски правителства, а не само българското да изразят желание да я подкрепят като единен кандидат на региона. Освен това Георгиева е потърсила гаранции за това, че нито една от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност няма да се опита да я блокира“, пише „Политико“.

Веднага след номинацията Георгиева бе подкрепена от евродепутати от три от групите в ЕП – Европейската народна партия, Групата на социалистите и Групата на либералите.

1 коментар

  1. Дойчев каза:

    Върнете бузестата леля в България,стига е използвала държавата като ипотекирана територия.Няма такъв жонгльор у нас,на Балканите и на европейския континент.Когато си далеч от народът си десетилетия и този народ те държи във висините при всяко социологическо проучване,значи „повредата“ е в суверена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране