19.05.2018 | 6:07
Безсънието на Визионера ражда чудовища в трафика

Елитът на ЕС се изсипа в София и оказа голямо уважение на България. Бойко Борисов сподели, че едната вечер до два и половина по нощите обсъждали с Меркел и Макрон различията си по проблемите на българските тираджии.

Стенографирахме част от словото на ББ на пресконференцията с Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер след Срещата на върха за обсъждане на европейските перспективи за Западните Балкани.

Бойко Борисов, България: Уважаеми колеги, първо искам да благодаря, да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, който създадохме. Но (изтърпете) още един ден, тъй като, не знам дали преди е имало толкова много президенти, премиери, канцлери, банкери и ръководители на европейски институции – да се съберат в България! Така че (с ръка на сърцето) извинявайте, но мисля, че и ползите за България са много повече от това да изстрадаме тези два дена. Искам да благодаря на всички лидери на ЕС, които до един дойдоха, както и Тримата Големи (сочи към Туск и Юнкер) – Антонио Таяни го няма в момента, щото тръгна – но председателя на ЕП, на Европейския съвет, на ЕК. Това е едно уважение не към мен, не към правителството, това е едно уважение към българския народ. И аз мисля, че е крайно време всички в България да чуят и да разберат, че това е Председателството на България и когато то е успешно, България е успешна! Никой не помни имената. Помнят думата България като успешно Председателство! (…)

Иначе снощи най-важното – ЕС, лидерите на Европейския съвет, а и сутринта мисля, че тази символична разходка, която направиха Тереза Мей, Макрон и канцлерът Меркел по Моста на влюбените, дойдоха пеша заедно – е доста символична; както и снимката между Тачи и Вучич; както и добрата новина, която споделиха Зоран Заев и Ципрас – че в скоро време може би ще научиме, били се договорили (за името на Македония, б.р.) – но това са си техни тайни, които ще разкрият първо пред тяхната общественост, след като я споделят. С една дума – за всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света, единственото спасение на ЕС е да бъдеме единни. Или както Ангела каза – един лист хартия да не може да мине между нас! И мисля, че вчера го усетих… сутринта го усетих, че вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това. Солидаризирам се с всичко, което колегите казаха преди мене, за да не губим време, и съм много щастлив, че – видяхте! – колко споразумения подписаха лидерите на Западните Балкани. Включително и интеркоРекторите. Надявам се до края на годината и с Гърция интерконектора да го започнеме като първа копка – с Алексис (Ципрас) това сме си го обещали.

Благодаря!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране