03.08.2015 | 10:52
Близнашки: Вината за провала на референдума е на Плевнелиев, не ме пита за въпросите
НСО все още охранява експерта на ДПС

Георги Близнашки отново се отдаде на критики. Този път на мушката му беше основно президента Росен Плевнелиев, който го предложи и назначи м. г. за служебен премиер.

Вината за провала на референдума е на държавния глава, обяви професорът по конституционно право. Той внесъл в парламента недобре формулирани въпроси. Като при това не потърсил експертното мнение на професора преди да ги внесе в НС. Близнашки оглавяваше инициативния комитет, който събираше подписи за инициирането на референдум. Активността на Близнашки по този въпрос проправи пътя му и до служебното премиерство. Напоследък стана съветник на ДПС по конституционните промени за съдебната власт.

„Държавният глава носи огромна отговорност за провала на референдума. Странното е, че президентът не ме потърси преди втори път да внесе въпросите в НС“, оплака се професорът пред бТВ.  За почти проваленото допитване, в което остана само въпросът за електронното гласуване, Близнашки каза: „Аз много съжалявам, беше моя лична кауза. Беше национална кауза.“

Партиите си свършили работата, но били подпомогнати от организаторите, т.е. от държавния глава, смята той. „Големият проблем е, че резултатите от този референдум щяха да са във вреда на политическите партии, особено на по-малките“, даде оценката си Близнашки.

По традиция той разкритикува и друг свой бивш колега – правосъдния министър Христо Иванов и съдебната реформа. „Самият Христо Иванов е един голям провал“, каза съветникът на ДПС по конституционните промени.

Самата идея за разделянето на ВСС на две колегии не била лоша по същество, но идеите на министър Иванов били изключително вредни, стана ясно още от неговото изказване. Той предрече, че истинският сблъсък ще е вече при промените в съдебния закон. „Има заинтерисовани страни – никога не съм бил против разделянето на състава на ВСС на две камари, големият въпрок е как ще бъде направено това. Сега го правят през глава“, повтори той.

Според него не трябвало да се прибързва сега, можело да се изчака до есента, за да се преодолеят разногласията. „Консенсусът набързо може лесно да се разпадне“, предрече той. Близнашки, оказа се, не одобрява и избора на Мая Манолова за омбудсман.

„Не го одобрявам избора на Манолова, не се гледаше перспективно, трябваше да се огледат повече кандидати“, обясни той. „Не трябва толкова политизирани фигури да заемат длъжността „омбудсман“, която по дефиниция трябва да е неутрална. Тя не олицетворява замисъла, заложен в тази фигура“, разясни бившият премиер.

Виновен за избора на Манолова, според него, вероятно е …Христо Иванов, който въртял интриги с БСП за неформална подкрепа от тяхна страна на съдебната реформа. „Какво е слабото място в поведението на „Протестна мрежа“ (които протестират срещу избора на Манолова- б.р.)? Кандидатура на Манолова беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са навързани, част от една игра, желание да се направи пробив в редиците на БСП, да се получи неофициална подкрепа за съдебната реформа“, начерта схемата Близнашки.

Бившият служебен премиер, който прие да стане съветник на ДПС за промените в Конституцията, обяви, че съветническата му роля е изчерпана.

„Моята роля е изчерпана като съветник по конституционните въпроси“, каза той, но не уточни дали ще продължи да съветва по правни въпроси в някаква форма ДПС.

Близнашки продължава да бъде охраняван от НСО, стана ясно още. „Да, ползвам услугите на НСО, защото така е предвидено в закона“, призна той.  И накрая обеща: „Ако обстоятелствата го наложат, ще се върна във властта“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране