29.08.2016 | 19:06
Близо 800 бежанци са участвали в масовия бой в Харманли
Хвърляли са камъни по полицията, наложило се тълпата на бъде разпръсната с водна струя на пожарната

Близо 800 души са участвали в масовия бой в бежанския център в Харманли, предаде БГНЕС.

Пострадали са трима сирийски граждани, съобщиха от полицията. От Агенцията по бежанците посочиха, че се търси вариант за външна охрана на центъра от страна на МВР. Обмисля се и въпросът той да се превърне от отворен в затворен тип, съобщи днес Тома Зафиров, началник отдел в Агенция за бежанците. Той уточни, че боят започнал около 22 часа след възникнал личен конфликт между група иракчани и афганистанци.

Избягал от войната иракчанин сподели, че не искали подобни конфликти и след снощния инцидент се страхувал за живота си.

Охранители подали сигнал в местното управление на полицията. На място са били изпратени над 50 полицейски служители, посрещнати и замеряни с камъни от биещите се бежанци. Очевидци от близките жилищни блокове разказаха, че се наложило тълпата на бъде разпръсната с водна струя на пожарната. Ръководството на ВМРО в Харманли вече готви нов протест, който ще се състои на 4 септември. Настоява се за това лагерът да премине от отворен в затворен тип, както и за по-строг контрол и забрана за носене на оръжие от мигрантите.

Скандалите в бежанския център са избухнали малко преди полунощ. Преди мелето бежанци се били събрали в едно от помещенията, в което пиели и се веселили, но купонът прераснал в побой. Двама са пострадали и са били откарани в Бърза помощ. Трети пък бил прегледан на място от лекарите.

Според очевидци около полунощ в лагера спешно са пристигнали кметът и секретарят на община Харманли, шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков, началникът на харманлийското полицейско управление. В лагера са влезли няколко патрулки и четири коли с жандармерия. Външни лица вътре не са били допуснати. Пред портала е имало граждани на Харманли, но те са били отпратени. По информация на очевидци една патрулка е била потрошена при безредиците. Това е поредното масово меле с мигранти от лагера. Преди седмица при сбиване на група афганистанци бяха наръгани с нож две 19-годишни момчета, техни сънародници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране