14.02.2016 | 0:57
БНБ дължи обезщетение на вложителите в КТБ
Съдебното решение е заради забавено изплащане на гарантираните депозити

Българската народна банка (БНБ) дължи обезщетение на вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) за това, че над 5 месеца нямаха достъп до парите си. Това постанови Административният съд на София-град (АССГ), съобщи специализираният сайт „Правен свят“.

Решението е по иск на съдията от Военния съд в София Юлиян Банков, който има влог от 196 000 лв. Решението на административния съдия Камелия Стоянова по конкретния случай е Централната банка да изплати обезщетение на вложителя от 8 627, 97 лв. Аргументите на съдия Стоянова обаче могат да са относими за всеки от стотиците притежатели на гарантирани депозити във фалиралата банка.

На близо 40 страници съдия Стоянова дава подробни отговори на основните проблеми, които поставя подобен иск: Каква е отговорността на БНБ? Може ли да бъде търсена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ)? Кой е компетентният съд да гледа подобно дело? Кога е трябвало да започне изплащането на гарантираните суми по влоговете? Решението, с което тя отсъжда БНБ да плати обезщетение, стъпва не само на ЗОДОВ, но и на Договора за ЕС, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, на решения на съдилищата в Люксембург и в Страсбург и на евродирективите, които уреждат гаранциите за депозитите.

Самата Централна банка държи позицията, че не може да й бъде търсена компенсация по ЗОДОВ. Изложен е аргумент, че е стопанска организация, който почива на мотивите, с които през 1988 г. е приет за първи път ЗОДОВ. Съдия Стоянова отхвърля тази теза. Тя заявява, че през 1988 г. понятието за стопанска организация е имало съвсем друго съдържание, а освен това Законът за БНБ е приет чак през 1997 г. „БНБ е орган на държавата, създаден със закон, с основна цел да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица и провеждане на парична политика в съответствие с изискванията на този закон и се различава съществено от стопански организации, на които са предоставени определени държавни функции“, пише в решението. КТБ затвори на 20 юни 2014 г., а изплащането на гарантираните депозити започна на 4 декември 2014 г. Чакаше се БНБ да вземе решение за отнемане на лицензията на банката и установяването на нейната неплатежоспособност.

От решението на АССГ обаче става ясно, че, според него, това въобще не е трябвало да се случва. А е трябвало не по-късно от 5 работни дни след като КТБ затвори БНБ да излезе с решение и да започне изплащането на гарантираните суми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране