08.09.2014 | 22:15
БНБ си е затваряла очите не само за КТБ
Близнашки призова Цветан Василев да се прибере в България

Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки по bTV. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появяат още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки, предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

Служебният премиер призна безсилието на държавата да се справи с последствията от серията природни бедствия, сполетели страната през последната година. „Ще търсим помощ от Европа, то е ясно, не можем да се справим сами с бедствията, мащабите са прекалено големи. Без европейска помощ не можем да се справим”, заяви той и изрази съболезнования към близките на жертвите.

Той оцени действията на кабинета след последните наводнения като „енергични” заради спешните пътувания на министри до пострадалите места, но не спести критика към работата на местните власти. „Там, където общините не са си свършили работата, нещата са различни. Откакто сме на власт, имаме един основен проблем и това са бедствията”, подчерта Георги Близнашки.

По думите му, в подобни случаи е трудно да се търси отговорност на виновните, защото проблемите са натрупвани с години. „Полагаме усилия да ограничим незаконната сеч, да сложим край на тези явления. Опитваме се да бъдем близо до хората. Още тази седмица ще заседава комисията по бедствия”, обясни още Близнашки.

Той изрази мнение, че държавата е предоставила адекватен подслон на хората, които са останали без покрив след наводненията в различни части на страната. „И нашите хора станаха малко по-претенциозни – навсякъде по света се осигуряват фургони, но хората искат да си възстановят къщите, да се построят нови. Вече живеем в друг тип общество. Държавата не разполага с държавни предприятия, трябва да се разчита на една солидарност. Имаме заможни наши съграждани, всички трябва да се включат”, коментира Близнашки.

Служебният премиер информира още, че специална група специалисти ще направи подробен преглед на заплахите от природните бедствия и ще направи дългосрочна прогноза за евентуалните проблеми на България, което ще бъде безплатно за данъкоплатците.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране