26.05.2016 | 0:01
БНР обвини шефката на СЕМ в разчистване на сметки
Мария Стоянова поиска оставката на Управителния съвет на радиото

Обвинения за „забележително непознаване“ на Закона за радио и телевизия и разчистване на лични сметки отправи ръководството на БНР към шефката на СЕМ Мария Стоянова.

Причината за острата реакция е изявление на Стоянова от 20 май, в което тя се оплаква от липсата на директора на БНР Радослав Янкулов при предоставянето на отчетния доклад на медията за последните 6 месеца. „В СЕМ пристигна писмо, съпроводено с болничен лист за деня. Този факт лишава регулатора и обществото да се запознае с отчета за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет“, е заявила Стоянова. От БНР припомнят, че никъде в закона не пише, че шефът на БНР трябва лично да представи доклада.

Отчетът е изпратен в указания срок и е публикуван на сайта на радиото, като по този начин СЕМ и обществото са могли да се запознаят с него. „В същото прессъобщение, публикувано с подписа на Мария Стоянова, съществува и призив към управителния съвет на БНР да си подаде оставката. Този призив издава вероятна амбиция за административна намеса на регулаторния орган в дейността на радиото“, възмущават се от медията. Те припомнят, че ЗРТ предвижда СЕМ само да утвърди УС на БНР, а с призива си за оставка Стоянова превишава правомощията си.

В края на декларацията се припомня, че според ЗРТ основното задължение в дейността на СЕМ е да се ръководи от интересите на обществото, като защитава плурализма и свободата на словото и информацията и независимостта на електронните медии. Според УС и генералния директор на БНР поведението на ръководството на СЕМ е съществена пречка за отстояването на основните задължения на регулатора. Миналата седмица СЕМ избра Александър Велев за генерален директор на БНР, досегашният шеф Радослав Янкулов обаче атакува процедурата пред ВАС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране