19.09.2019 | 13:58
БНТ изключи Крим от картата на Украйна
Действията на медията предизвикаха реакцията на посолството на Украйна в България, откъдето поискаха опровержение

Българската национална телевизия изключи полуостров Крим от картата с територията на Украйна. Това се случи по време на репортаж за инцидент, свързан с мост в центъра на Киев, излъчен в „По света и у нас“ в сряда вечер. Действията на медията предизвикаха реакцията на посолството на Украйна в България, откъдето поискаха опровержение и информиране на зрителите за допуснатата грешка, съобщи Свободна Европа.

От посолството припомнят позицията на България, подкрепила териториалната цялост на Украйна, както и съавторството на две резолюции на Генералната асамблея на ООН от март 2014 г. и ноември 2016 г. относно териториалната цялост на страната, и ситуацията с правата на човека в Севастопол и искат взимането на мерки за опровержение на историята съгласно Закона за радиото и телевизията. „Също така, с оглед систематичните усилия на руската страна, която опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпната окупация и анексия на Крим, се обръщаме с молба към всички дирекции в Българската национална телевизия, за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна“, се казва още в обръщението от посланика Виталий Москаленко до генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, публикувано във Фейсбук.

През март 2014 г. Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента излезе със становище в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна и обяви, че не признава резултатите от проведения в Крим референдум. През февруари 2014 г. тежко въоръжени мъже, в униформи без отличителни знаци, превзеха парламента в регионалната столица на Крим Симферопол, а впоследствие установиха контрол над целия полуостров. По-късно на територията бе проведен референдум за независимост, а в последствие тя бе анексирана от Руската федерация. Русия дълго отричаше, но накрая призна, че се е намесила по време на събитията.

Свободна Европа изпрати официално запитване за обяснение до Мариела Драголова, Директор на Дирекция „Информация“ и очаква отговор от обществената медия.

2 коментара

  1. Само питам каза:

    Аве , ако поискате да посетите Крим , то тогава В КОЕ посолство ще отидете , за да Ви дадат Виза ???

  2. Оги каза:

    Абе,тия хохли- укрите що не се покрият и да замьлчат

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране