20.04.2019 | 0:01
БОЕЦ внесе сигнал срещу Борисов в прокуратурата заради Своге
Премиерът е предприел всички необходими мерки за реакция на сигнала за неизправности на пътя, отвърнаха от правителствената пресслужба

Гражданско движение БОЕЦ обяви, че е внесло „сигнал до Върховна касационна прокуратура за извършени престъпления от Бойко Борисов, за това че в качеството му на длъжностно лице – премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на път Мездра – Елисейна – Своге – Нови Искър и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека“.

„На този път на 25.08.2018 г. край Своге се случи тежка катастрофа при която загинаха 20 български граждани. Бойко Борисов е знаел половин година преди катастрофата за дефектите и проблемите на пътя край Своге и то точно за конкретният участък, където стана катастрофата! И не е предприел нищо. Припомняме, че преди месец БОЕЦ огласихме и разкрихме документи и информация, че една година и половиха преди катастрофа институциите са били сезирани за дефектите на пътя край Своге ремонтиран от ТРЕЙС. Самият Борисов е бил уведомен официално половин година преди катастрофата и то за дефектите в конкретният участък от пътя където стана катастрофата. Резултатът е – 20 жертви,“ обясняват от организацията.

Правителствената пресслужба реагира на сигнала със съобщение, че премиерът е изпълнил всичко необходимо за реакция на подадения сигнал. „Във връзка с информация в медиите за изпратен сигнал до Върховна касационна прокуратура относно катастрофата край Своге през август миналата година, ви информираме, че с резолюция на министър-председателя Бойко Борисов, на 8 март 2018 г. началникът на политическия кабинет на премиера изпраща писмо, с което препраща на МРРБ сигнала на кмета на Своге за път ІІ-16 Мездра-София, постъпил в кабинета на премиера на 28 февруари 2018 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно разпорежда на АПИ да докладва за състоянието на пътя и за предприетите мерки, както и да бъде изготвен отговор за кмета с копие до политическия кабинет на министър-председателя. В резултат на извършената от АПИ проверка, в края на месец май 2018 г., АПИ подготвя информация за кмета на Своге и кабинета на премиера, че е разпоредено на фирмата – изпълнител да отстрани възникналите дефекти в обхвата на пътя. Министър-председателят Борисов е предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал“, обясняват от МС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране