20.09.2019 | 17:40
Бойко „избродирал“ „Турски поток“
Премиерът призна, че „Южен поток“ е спрян заради силен натиск от САЩ и Европа

„Турски поток“ нямало да мине през България, ако премиерът Бойко Борисов не бил го „избродирал“, лавирайки между  отношенията с ЕС и с Москва. За това се похвали самият той по време на парламентарния контрол. Премиерът дойде днес в НС, за да отговори на въпрос на Антон Кутев от БСП за българо-руските отношения, енергийните проекти и последните скандали с позицията на МВнР и обвиненията в шпионаж към председателя на движение „Русофили“. Борисов, очаквано, не видя никакви проблеми в отношенията с Москва, обясни как личните му усилия водят да големи резултати и пусна новината, че догодина се готви посещение на президента Владимир Путин в България.

С Русия работим в интерес на взаимната изгода – прагматично и точно. Имаме възможно най-добри отношения, както със САЩ и Европа, обясни Борисов от парламентарната трибуна.  Той не виждал проблеми в отношенията ни с Москва, според него нямало и шпионски скандал. По отношение на енергийните проекти – премиерът призна, че „Южен поток“ е спрян заради силен натиск от САЩ и Европа. Пак според Борисов сега сме имали шанс с тръбите от „Турски поток“, защото проектът станал Балкански.

Кутев от своя страна припомни, че през 2015 г. Румяна Бъчварова е говорила с нескрита гордост, че премиерът е спрял три енергийни проекта. Няколко месеца по-късно Борисов заявил същото. Социалистът припомни и критичната реакция на Москва тогава.

Борисов отговори, че вече имаме два възродени проекта и си приписа заслугите затова. Единственият проблем, който имаме, е с лицензите на оръжейните заводи, добави премиерът.

Българо-руските отношения не могат да приключат само с реализацията на „Балкански поток“, категоричен бе Антон Кутев. Депутатът поиска от премиера да уточни с какви други проекти ще продължим сътрудничеството си и как ще изгладим напрежението. Социалистът разкритикува правителството на България, че не е направило нищо да сваляне на санкциите спрямо Русия от страна на ЕС. Бойко Борисов нямал нищо против парламентът ни да гласува за отмяна на санкциите. Това обаче нямало да помогне, защото повечето държави в Европа гласуват санкциите да бъдат продължавани.

Докато санкциите са в сила, много от нашите възможности са ограничени. Тук не става въпрос за евроатлантически ориентации, призна обаче Борисов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране