11.07.2019 | 23:32
Бойко в нова балканска драма: Заев му се разсърди, че го смята за „северномакедонец“
Засега няма реакция от българското външно министерство

Премиерът Бойко Борисов стана герой в нова балканска разправия. Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че ще реагира, след като българския му колега нарече президентът Стево Пендаровски “ северномакедонски политик“.

Заев посочи, че това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение с Гърция, което регламентира употребата на Северна Македония.  „Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“, каза Заев.

Засега няма реакция от българското външно министерство. Борисов направи това изказване в Сараево в апогея на скандала със сръбския външен министър Ивица Дачич, който му държа тон заради негово изказване за Косово.

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония“, каза Борисов в кулоарите на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Сараево.

Тогава премиерът се обясняваше за отношенията си със Сърбия, но явно е допуснал ново обтягане на отношенията ни с балканска страна. Македонците са изключително чувствителни около Преспанското споразумение, така както сърбите внимават за Косово.  Зоран Заев показа, че е готов на компромиси с България, за да придвижи страната си към НАТО и ЕС, но въпреки това ще реагира на Борисов.

Двамата демонстрират приятелски отношения и едва ли случаят може да достигне измеренията на този с Белград. Борисов обяви, че очаква лично извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич, който си позволи остър тон към него миналата седмица.

Все пак Дачич обясни, цитиран от българското външно министерство, че не е разбрал правилно думите на премиера за Косово. Самият той обаче публично не се е извинявал. Причина за напрежението стана коментар на Борисов, че очаква новият представител на ЕС по външна политика испанеца Жозеп Борел да не защитава националната политика на Испания за Косово. Испания е една от малкото страни в ЕС, които все още не са признали независимостта на новата балканска държава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране