08.10.2017 | 22:26
Бокова си отива, ЮНЕСКО избира нов генерален директор
Седем страни предложиха кандидати за ръководния пост - Франция, Китай, Виетнам, Азербайджан, Египет, Катар и Ливан

Изпълнителният съвет на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура започва от утре да гласува приемник на генералния си директор – Ирина Бокова, чийто мандат изтича. Седем страни предложиха кандидати за ръководния пост в ЮНЕСКО – Франция, Китай, Виетнам, Азербайджан, Египет, Катар и Ливан.

Способността да набира средства и да бъде обединяваща личност са главните изисквания за един ръководител на ЮНЕСКО, заяви Бокова, цитирана от ДПА. Организацията е изправена пред финансови и политически проблеми, предупреждава тя.

Важно предизвикателство за новият директор ще е “да ограничи свръхполитизирането на на работата му”, което “възпрепятства постигането на целите”, написа ливанската кандидатка Вера ел Хури Лакьой в изявление към кандидатурата си.

Първият тур от гласуването е утре. Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство от 58 членове на Изпълнителния съвет, гласуването ще продължи през седмицата с още четири тура. Победителят след това трябва да бъде утвърден с гласуване на общата конференция на всички страни членки на 10 ноември.

бутони за споделяне


loading...


loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране