Зареждане

Напишете

ПОЛИТИКА

Бокова си отива, ЮНЕСКО избира нов генерален директор

share

Изпълнителният съвет на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура започва от утре да гласува приемник на генералния си директор – Ирина Бокова, чийто мандат изтича. Седем страни предложиха кандидати за ръководния пост в ЮНЕСКО – Франция, Китай, Виетнам, Азербайджан, Египет, Катар и Ливан.

Способността да набира средства и да бъде обединяваща личност са главните изисквания за един ръководител на ЮНЕСКО, заяви Бокова, цитирана от ДПА. Организацията е изправена пред финансови и политически проблеми, предупреждава тя.

Важно предизвикателство за новият директор ще е „да ограничи свръхполитизирането на на работата му“, което „възпрепятства постигането на целите“, написа ливанската кандидатка Вера ел Хури Лакьой в изявление към кандидатурата си.

Първият тур от гласуването е утре. Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство от 58 членове на Изпълнителния съвет, гласуването ще продължи през седмицата с още четири тура. Победителят след това трябва да бъде утвърден с гласуване на общата конференция на всички страни членки на 10 ноември.

spodelime.com

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.