22.03.2017 | 0:01
Bon joir! България на първа скорост
Да подкараме отечествения москвич от понеделник до неделя!

Бойко Борисов даде голямо интервю за АФП, в което излъчи сигнали към българските избиратели, към европейските граждани и ръководители, към Путин, Тръмп и въобще към света – като една папа, която отправя послания Urbi et Orbi. Попихме и спомен от опороченото му детство-юношество: „Израснах във времето на социализма, карайки на татко москвича само в петък“.

Спряхме се на пасаж, в който ораторът говори за мястото на българския москвич по европейския друм, който – като всеки широк път – има бърза и бавна лента. Учудихме се, че визионерът Борисов настоява България да е на „първа скорост“ – това все пак е най-бавната предавка в трансмисията…

***

Агенция „Франс прес“: Споменахте многократно, че България е лоялен член на ЕС. Според вариантите за бъдещо развитие на ЕС на Юнкер къде виждате България?

Бойко Борисов: Понеже е модерно първа, втора скорост, България трябва да бъде в страните на ПЪРВА СКОРОСТ, защото българският народ по време на нашето управление си изстрада спазването на Маастрихтските критерии и на всички правила на ЕС, което много държави не направиха. Българският народ заслужава мястото си на ПЪРВА СКОРОСТ. Колко държави в Европа могат да се похвалят с нулев бюджетен дефицит?… Колко!!!???? Да не кажа, че няма. Колко държави могат да кажат, че са спазили Маастрихтския критерий за външен дълг до 60%. България е отличник – 0 инфлация, 14 млрд. фискален резерв, стабилен лев.

…Българският народ успя да изплати и огромната сума от 1,3 млрд. лева натрупани задължения към американските централи и 1,2 млрд. платихме на руските централи с опростени лихви от 90 млн. от президента Путин. Успяхме, след като фалираха КТБ, да изплатим 3,7 млрд. лева на вложителите с до 100 хил. евро. Това са огромни пари, които българският народ отстоя, за да бъде във всички граници, които е поставил ЕС, за ПЪРВА СКОРОСТ!

***

За десерт оставяме и малко глобални визии, които изказа Борисов.

***

Агенция „Франс прес“: Руският посланик изрази желание Путин да бъде поканен за 14-ата годишнина от освобождението. Имате ли позиция по въпроса дали трябва да бъде поканен?

Бойко Борисов: В България трябва да бъде поканен Путин и Тръмп. Тези, които управляват, трябва да отидат в Москва, във Вашингтон, разбира се, първо в Брюксел. За съжаление, за тези 7 години и половина като премиер не отидох в Москва. Не знам дали съм постъпил правилно.

***

От всички тези сведения, послания и риторически фигури твърде много ни затрудни сметката на тези „7 години и половина като премиер“ (цитатът е по Агенция „Фокус“).

Извадихме калема – смятахме, драскахме, пак смятахме – не излиза и не излиза!

______

* Според кореспонденция на „Фигаро“ от 2009 Баце поздравил президента Саркози в Елисейския дворец с радостното: „Бон ЖУАР“.

Mais oui, n’est pas?

1 коментар

  1. Краят на простотиите каза:

    Остават 3 дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране