08.01.2017 | 22:03
Борец срещу връщането на имената на турците работи в екипа на Румен Радев (видео)
Спас Колев – от надъхан студент националист до фактор в пропагандата на БСП и новия президент

Борец срещу решението на Политбюро на ЦК на БКП, от 29 декември 1989 г. – да бъдат възстановени имената на турците и мюсюлманите, отнети от режима на Живков по време на Възродителния процес, се оказа много близък до екипа на бъдещия президент Румен Радев.

Настоящият шеф на БСП в район „Сердика“ и водач на пропагандата на червените в София блесна като важен персонаж от първите националистически митинги през януари 1990 година. Превъплащенията през годините на Спас Колев бяха осветени в последното предаване на „Минало (не)свършено“ на Евгений Михайлов.

Камерата на кинорежисьора е запечатала участието на Колев на 2 януари 1990 година, когато в центъра на София пристигат националистично настроени българи от смесените райони, които настояват турците и мюсюлманите да си останат с български имена, и издигат лозунги: „С турски имена – в Турция“. Сред активистите, подкрепящи протеста, е и Спас Колев, тогава младеж. Символично той е загърнат с националното знаме

Представя се за член на комсомолската организация при ВИИ „Карл Маркс“. Твърди, че изразява мнението на вузовския комитет на комсомола. Спас Колев нахъсва провокативно националистите и заиграва с патриотизма на българите. Той настоява „предатели“ като Константин Тренчев и лидерите на „Подкрепа“, както и други „неидентифицирани, но наречени в кавички независими сили, които подхващат борбата на българския народ, да обосноват своите искания и да се определят, да обявят своята политическа платформа“. Колев провокативно внушава, че Тренчев иска да стане министър на вътрешните работи, а това взривява протестиращите, които започват да скандират срещу зараждащата се антикомунистическа опозиция.

Любопитен е и фактът, че кадрите от въпросния митинг са заснети само четири дни, след решението на БКП да се върнат имената на турците и два дни преди официално да се учреди ДПС. Точно тогава комунистическата и националистическата пропаганда представят новите демократи от СДС като „турци“, „предатели“, защитници на интересите им, рисуват ги с фесове, но по-късно БСП и ДПС се оказаха просто българското и турското крило на БКП, и управляваха заедно с различни коалиции повече от 20 години.

През годините на прехода младият студент по икономика се оказва на доста знакови места. Пак камерата на Михайлов го е заснела как нахъсва и насажда омраза към червения електорат, само два дни преди да пламне Партийният дом в София. Колев се оказва част от приятелски фотографии за спомен с бившия президент и кандидат за депутат от националистическата ОПТ Георги Първанов, със спрягания за бос на задкулисието – ген. Любен Гоцев.

Перспективният кадър на БСП е в челните редици на януарските протести срещу първия кабинет на Борисов, но и сред водещите на контрапротестите, които защитават кабинета на Орешаррски. Последно лицето на Спас Колев блесна сред най-близките от екипа на новия президент Радев. Вечерта, след втория тур, когато Радев влезе с екипа си в НДК, Колев (мъжът с черното поло, зад Радев и Йотова, б.р.) вървеше плътно зад бъдещия държавен глава.

1 коментар

  1. Bedna, bedna Balgaria каза:

    И какво му пречат имената на хората?

    Още едно даказателство, че най-правилно гласуват хората, които гласуват с краката си. Бягайте от лудницата, където командват такива като тоя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране