21.05.2016 | 21:28
Борисов: Баща ми ме буди, аз мъничък и – тъка-тъка – намествам антената на сръбската тв
"Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет", казва премиерът в интервю

Премиерът Бойко Борисов даде интервю на световноизвестната сръбска журналистка и продуцент Мира Аданя-Полак. В него той говори в характерния си неподправен стил.

Премиерът споделя как навремето Югославия винаги е била преди нас и за доказателство споделя спомени от детството си. „Ние завиждахме на Югославия, тя беше Запада за нас“, казва Борисов.

Той обяснява за западните коли и немските марки от недалечното минало, които в България не можели да бъдат видени. „Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми, Бог да го прости, беше направил антената ни – 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава югославската телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и – тъка-тъка – отивам намествам антената и пак лягам“, разказа Борисов в интервюто, цитирано от БГНЕС.

Според българския премиер войната в Югославия е върнала и Балканите назад. Той заявява и пълната си подкрепа за влизането на Сърбия в ЕС. „Няма място, където да има война и да има просперитет, то винаги е лошо. Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре. Затова, когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС – Сърбия. Така че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС”, казва още Бойко Борисов.

Запитан за това каква е цената, която България плаща за влизането си в ЕС, Борисов казва: „Европа винаги иска неща, които са добре за всички народи – иска демокрация, свобода на словото, прозрачност, върховенство на закона, а това е най-доброто за всеки народ”.

Според него има две разлики между Изтока и Запада – едната е в това, че в Европа много отдавна е дошла демокрацията. „Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни. Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. След това има разлика в манталитета на хората – ние сме православни християни, почитаме си църквата. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитетът е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати, пари – и ние ще се променим“, разсъждава премиерът.

В края на интервюто Борисов отправя най-братски и приятелски поздрави към Сърбия.“И Новак Джокович ми е добър приятел, даже в нас идва… Сиреч, Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет“.

1 коментар

  1. Н каза:

    Прав си Бойко, там какви неща съм гледал, по младите, не са и сънували, директно: погребението на Джон Кенеди, кацането на Луната, приводняването на пострадалия кораб Аполо 13, мачове за междуконтиненталната купа от Южна Америка, сега не представлява някаква сложност, но през 1965 г. си беше цяло чудо, бокс директно от САЩ, мачове с Листън, Клей, Фрейзър, Форман , Нортън и др. Децата ми израснаха с Морнар Попай, Том и Джери, бързи Гонзалез, с Калимеро! Беше прозореца към света! И сега си джиткам 50 – 60 канала! Не мога без нея!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране