08.11.2017 | 0:01
Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка
Не сме приемали промени за земеделски земи и ски писти, заявиха от Министерството на туризма

Докато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява, алармират природозащитните организации, обединени в коалицията „За да остане природа в България“. На сайта на коалицията е публикувано остра позиция по повод скандални промени в закона за туризма, които според прирозащитниците днес са били приети от Министерския съвет.

„С тях се извършва скрита приватизация, като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да се променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс. Вносителят – Министерството на туризма – посочва, че спорните промени, появили се изневиделица и в нарушение на изискванията за обществени консултации, са инициирани от курортен комплекс Пампорово. Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват разбира се и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк Витоша“, твърдят в позицията си „За да остане природа в България“.

3 часа след съобщението на коалицията, министерството на туризма обяви, че във внесения в Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма няма текстове, свързани със земеделски земи или ски писти.

„С приетите от МС изменения се транспонира в националното ни законодателство Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за пакетните туристически пътувания и свързаните с тях пътнически услуги. В Закона за туризма са предвидени и промени за намаляване на административната тежест при предоставяне на услуги по него, както и за изпълнение на решението на Министерския съвет от юни 2017 г. за приемане на мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. След приемането на промените ще бъде изменена и наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Премахва се изискването за представяне за някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, като се предвижда да се въведе нов формуляр „заявление-декларация“, което в основната си част има декларативен характер“, обясняват от ведомството.

3 коментара

  1. Тошо каза:

    Това е поредната просотитя на ония рекетьори зелените.

  2. Иван каза:

    Изказвне на тезите на комунистическата зелена партия прикрита като НПО-не ми го пробутвайте. Може ли една справка, кога от Зелените са протестирали срещу Цветелина Бориславова? Аз не помня. Само Банско им беше основната пречка и докато й осигуряваха прикритие като отклоняваха общественото внимание, тя си правеше каквото си иска. Сега се сетили за нея.

  3. Захариев каза:

    Зелените нали са платени протестъри, та пак са ги активирали очевидно, те винаги са много активни покрай зимния сезон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране