25.10.2016 | 0:01
Борисов демонстрира най-висша форма на демагогия, лицемерие и непукизъм-призна и оправда всичките си прегрешения
Най-раздразнен бе по темите "Двете Каки", "Пеевски" и "Турция", където е и най-уязвим. С приказки за Маг Светлина и други подобни той опита да отклони важните въпроси

Най-висша форма на демагогия, лицемерие, непукизъм и цинични откровения за механизма, по който се управлява България – това демонстрира Бойко Борисов в пространно интервю пред Нова телевизия. Част от описаните действия, с които сам се похвали, директно са за съд. За разлика от други медийни изяви, където демонстрираше добро настроение и подхвърляше закачки, в разговора вчера Борисов прояви голяма нервност и често подмяташе на водещите, че някой им диктува въпросите. Най-раздразнен бе по темите „Двете Каки“, „Пеевски“ и „Турция“, където е и най-уязвим. С приказки за Маг Светлина и други подобни той опита да отклони важните въпроси.

Най-скандални бяха откровенията му по повод мигрантите, връщаните на Турция противници на Ердоган и за механизма, по който е било съставено първото правителство на ГЕРБ. „По 200-300 са (мигрантите) на нощ, ако трябва да ги караме на съд? Ако минат през съд, ще трябва да ги водим в центъра“, заяви той по повод „процедурата“, по която се действа с бежанците. Така стана ясно, че България умишлено не праща на съд пришълците, какъвто е законовият ред, а ги връща през границата, защото иначе ще се пренаселят и без това пълните бежански центрове. Борисов демагогски смеси темата за политическите противници на Ердоган с тази за бежанците. Не каза директно, че целият процес е част от сделка с Турция, но даде да се разбере, че югоизточната ни съседка гледа с добро око на нас, за разлика от Гърция.

Не по-малко скандални бяха признанията за начина на съставяне на първото правителство на ГЕРБ. Борисов каза, че бизнесменът Иво Прокопиев му е предложил „5-6 министри“, изреждайки на два пъти имената на Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Росен Плевнелиев. „Приех ги, защото ставаха. Които не ставаха, ги изгоних… И на чужди коне се повозихме“, цинично оповести Борисов. И за да е по-убедителен, каза, че както Делян Пеевски е влияел на БСП, тъй и Прокопиев в началото е въздействал на ГЕРБ. Целият описан от него процес всъщност е търговия с влияние. И макар това да са ясни признания за лобизъм и решения под въздействие, Борисов през цялото време твърдеше, че е независим. Толкова, че чак Мадлин Олбрайт му се е обаждала заради сделката с „Виваком“. „Над мен няма никой!“, отсече за по-достоверно Бойко Борисов.

Странни виждания за независимост премиерът прояви и по отношение на Росен Плевнелиев. Хем президентът следвало да е независим, респ. Цецка Цачева щяла да е такъв държавен глава, хем Плевнелиев сбъркал заявявайки, че се разграничава от ГЕРБ. „Което не беше честно към партията, която му плати цялата кампания, и всички структури работиха за него“, поясни откровено Борисов. За пореден път той се разграничи от ДПС и каза, че не иска подкрепата на движението за евентуален втори тур на изборите. „Не го знам изобщо Делян Пеевски“, заяви лидерът на ГЕРБ. Реалностите обаче сочат обратното – нито един интерес на движението през двата му мандата не бе накърнен, чести са случите, когато в парламента двете партии си сътрудничат.

„Това е сериал, който снимат. Събират се в едно студио и вкарват една или друга случка. Снимат. Пускат го… Нямам общо с Ченалова и Янева, не съм разпореждал нищо на главния прокурор, не се мешам в съдебната система“, каза пък по повод скандала „Двете каки“. Борисов намери време да се оплаче от съдебната система, която не посмя да реформира – осъдил Сидеров за клевета, но трябвало да плати над 30 000 лв. разноски по делото.

Бисерите на ББ

За качествата на Цецка Цачева и независимостта й от ГЕРБ:

„Цецка Цачева ще спечели изборите, защото е класи над другите кандидати… Тя се еманципира през този един месец“.

За Доган и българските политици:

„Доган е като Меси. Меша ги, финтира“.

За отношенията с Турция:

„Не клякам пред никого – боли ме коляното“.

За правилните въпроси, които водещите не му задават:

„Един път не ме питахте за санирането…“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране