04.03.2015 | 20:08
Борисов фалира военен завод на Цветан Василев
Министерски съвет отне лиценза на "Дунарит"

Един от работещите и печеливши военни заводи у нас – „Дунарит“, е изправен пред фалит заради изненадващо и странно решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС.

В края на миналата седмица съветът е спрял временно лиценза на завода, с което на практика е блокирал работата му по вече сключени договори. Решението е било взето, въпреки че не фигурира като точка в дневния ред на заседанието от 25 февруари. Реално това поставя под въпрос редица договори, които в момента компанията изпълнява. Предприятието работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. Без работа може да останат над 600 души.

Според депутати от комисията по отбрана обаче съветът е взел решението, тъй като е поискал документи за собствеността на компанията заради неясноти. Дадени били два месеца срок, в който да бъдат предоставени нужните документи.

„Дунарит“ е собственост на „Кемира“ (99.51% от капитала) и „Никкомерс – 01“ (0.48% от капитала). Дружеството се смятало доскоро за контролирано от Цветан Василев. В началото на декември 2014 г.  фирмата „Е. Миролио“ на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е сключила договор с „Дунарит“ и вече е най-голям негов кредитор. Миролио и компании от групата му са имали общо около 90 млн. лв. депозити в КТБ при затварянето на банката.

Към датата на затваряне на КТБ „Дунарит“ е имало 92 млн. лв. кредити към банката. От Търговския регистър става ясно, че през октомври м. г. са направени няколко цесии, с които фирмата на бизнесмена „Е. Миролио“ поема задължения на „Дунарит“ за общо 24.55 млн. евро, дължими от производителя на боеприпаси. В замяна на поетия дълг на 2 декември двете компании са сключили договор, с който цялото търговско предприятие „Дунарит“ се залага като обезпечение на вземанията на „Е. Миролио“.

1 коментар

  1. Тя каза:

    Да очакваме ли утре отнет лиценз и на БТК по същата причина? На Цецо му е ясно, че трябва да сгъва цирка от България, но тия вече са готови да сгънат цялата България, само и само да му направят сечено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране