Зареждане

Напишете

ОБЩЕСТВО

Борисов истеряса заради снега

share

Държавни и общински институции тръгнаха срещу зимата като на война. Министерства и общински структури и вчера продължиха да се надпреварват да демонстрират намеренията си да вземат навременни мерки във връзка с обявения от синоптиците студ, който навлиза вече в цялата страна. Шофьорите се съветват да си стоят вкъщи, хронично болни се хоспитализират, а 3000 снегорина стоят на пост по пътищата.
„Информацията от БАН ме успокоява. Имаме оперативно работещ щаб. Снегът и зимата не ни изненадват, подготвени сме. Леденият дъжд е проблемът“, заяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Тя очаква да има три критични места, като районите на Силистра и Добрич са сред тях.

Загриженост за зимната обстановка изрази и вътрешният министър Румяна Бъчварова. „Ще има постове на КАТ, ще има заграждания, пътищата реално ще бъдат затворени, за да не се допуска навлизането на автомобили“, каза министърът в оставка. Тя призова хората да подават сигнал до тел. 112, ако видят по пътищата камиони въпреки забраните за движение. Решенията за затварянето на второкласната и третокласната пътна мрежа ще се взимат на място от ръководителите на Областните пътни управления, съобщиха от АПИ. При усложняване на метеорологичната обстановка магистрала „Тракия“ също ще бъде затворена.

От АПИ предупредиха, че ефективността на химикалите, които се използват за обработка на пътищата, намалява при температури под -10 градуса. В петък и събота вечерта се очаква точно такова време. „При покачването на температурите тези химикали ще сработят“, успокоиха от АПИ.

През останалото време не е ясно какво точно ще се случва. Указания за допълнителни мерки са получили и регионалните здравни инспекции, и центровете за спешна медицинска помощ. Директорите на спешните центрове са накарани да подсигурят достатъчно лекарства, за да не се спира дейността им дори и при натрупване на много сняг. От тях се изисква още да проверят изправността на линейките, като им се осигури необходимото гориво и смазочни материали. На денонощните телефони на МЗ 02/ 8050 300 или 0888 33 45 45 гражданите може да подават сигнали при необходимост от спешна медицинска помощ.

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6 януари. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области – Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, СТара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

социални мрежи

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.