26.04.2016 | 0:01
Борисов изнервен от коалиционните си партньори
Омръзнало му да седи с тях на течение и да поема тежестта за решенията им

Почна да ми омръзва да съм все на течение и ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение, оплака се изнервен премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод напрежението от страна на коалиционните партньори около промените в Изборния кодекс. Нека бъдат така добри да си защитават публично позициите, настоя той, наблягайки на факта, че ПФ е предложил закриването на секциите в чужбина извън дипломатическите представителства. Последното ще ощети ГЕРБ, защото партията ни има 26 000 гласа на последните избори отвън, подчерта Борисов. Не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепяме, да остава само ГЕРБ да се обяснява, предупреди той.

Борисов обяви, че днес ще разговаря в НС с ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството. По време на срещата ще бъдат обсъдени промените в Изборния кодекс. За участие в срещата са поканени ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Ще настоявам срещата да бъде публична и да се  протоколира това, което се говори, настоя Борисов. По думите му, предложенията на ПФ са били много ясно формулирани и те са искали от ГЕРБ да ги подкрепят. „Това, което знам от колегата Цветанов, че на срещите между коалиционните партньори и партиите, които подкрепят правителството, че всички са ги подкрепили. Въпреки че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние като отговорна партия за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека да бъдат така добри да си излязат и да си ги защитят пред обществото. Винаги съм казвал, че задължителното гласуване, аз съм против него“, посочи Борисов. „ГЕРБ са склонни да направят ревизия в Изборния кодекс по тези промени, които провокират недоволство сред хората. Ако това беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да бъдат приети тези промени“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че предложенията на ПФ са били ясно формулирани и са искали от ГЕРБ да ги подкрепи. „Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно“, оправда се Борисов. Той съобщи, че на срещата с патриотите в сряда е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може, като отпадат секциите извън посолствата и консулството, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път. „Не искам за неща, които се приемат от всички, само ГЕРБ да се обяснява. Досега се съобразявах в името на коалицията на подкрепящите партии, а когато ГЕРБ предложи нещо, трябва да ходи и да търси подкрепа от партии извън правителството“, посочи той. „Ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело, реформаторите щели да напускат, ако другото не станело, патриотите щели да напускат“, изнерви се Борисов. Той обясни, че не е срещу социологическите проучвания, защото не ги четял и не му пречели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране