06.05.2016 | 0:14
Борисов изпързаля българите в чужбина
Изборният кодекс щял да се преразгледа, ако ПФ гарантирал подкрепа за правителството

Разделение на властите в България няма, а министър-председателят Бойко Борисов е последна инстанция по всеки казус – това разбраха и представителите на българите в чужбина, които протестират срещу скандалните промени в Изборния кодекс (ИК), отнемащи им вече извоювани възможности за гласуване по местоживеене. Сутринта те се явиха при премиера, водени от омбудсмана Мая Манолова. Тя му връчи и над 6000 подписа от недоволни сънародници зад граница, които искат избирателни секции да се откриват в тези градове, в които вече се е гласувало на предишните избори.

Борисов очаквано влязъл в ролята на доброто ченге и въпреки че промените бяха гласувани от депутатите от неговата партия, обявил, че напълно споделя исканията. Той обаче пратил недоволните „да се разберат“ с лидера на НФСБ Валери Симеонов, защото ДСБ на Радан Кънев го било изоставило, а ако Патриотичният фронт излезел от коалицията, правителството щяло да падне. Пригласял му и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, разказаха присъствали. Премиерът уклончиво обявил, че има възможност новоприетите текстове в ИК да бъдат преразгледани, стига Симеонов да обещае, че ПФ няма да излезе от управляващата коалиция. Всичко това няма никакъв шанс да стане предвид оставащите броени месеци до президентските избори и националния референдум.

Българите от чужбина очевидно са му повярвали, тъй като следобед отидоха на среща със Симеонов да се пазарят в качеството си на посредници между него и премиера, което е абсурдно. Преди дни в писмо до българка от Ню Йорк той нарече сънародниците ни зад граница „безродни капризнечещи псевдосънародници“, обиди ги, че се „пречкат в краката“ му, че „вдигат патардия“ и че обслужват „соросоидни“ интереси.

След срещата Симеонов обяви, че е непреклонен. „Оставаме на старите си позиции, няма промяна. Поели сме отговорността да бъдем лошите, въпреки че цялата ми рода е в чужбина. Нека и президентът Росен Плевнелиев я поеме, но не му прави чест този обходен маньовър, който прави през „Протестна мрежа“, през симулация на обществено напрежение и през какво ли още не. Можеше направо да си каже – не одобрявам закона и налагам вето“. Все пак Симеонов призна, че приемането на ИК е станало „пришпорено и ускорено“.

Партньорът му в ПФ Красимир Каракачанов предупреди, че ако се върнат старите правила в Изборния кодекс, ще оттегли подкрепата си за правителството. „Не бива да се дава ход назад по отношение на правилата за разкриване на изборни секции в чужбина – написа лидерът на ВМРО във „Фейсбук“. – Тези правила не ощетяват сънародниците ни, живеещи в Европа, САЩ и Канада, а възпрепятстват една чужда държава да се меси във вътрешните ни работи. Практиката на избори до момента сочи, че Турция е същинският организатор на български избори на своя територия“, декларира водачът на ВМРО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране