13.11.2019 | 11:33
Борисов към медиите: Окарикатуряват ме, но ги наблюдавам
В рамките на тея три години сме платили милиард и триста за американските централи, милиард и двеста за реакторите, три милиарда и седемстотин за КТБ и два милиарда и четиристотин за F-16 Блок 70 - нови да се поръчат...

По-хубаво от износ няма – за една фирма, за една държава. Десетки нови заводи се строят. Как няма да спечелим Асеновград, че то Пловдив и Асеновград от двете страни със заводи се съединиха“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на връчването на наградите „Мистър и Мисис Икономика” в София Тех парк и се обърна към представителите на бизнеса: „От последните 10 години вървим заедно и успоредно все нагоре“.

„В света има огромна задлъжнялост и Световната банка само преди няколко дни го обяви (б.р. – глобалният дълг – публичен и частен, достигна най-високия си връх он $188 трилиона). Това представлява огромен риск, особено за малки държави. Затова ние много внимателно харчим. И забележете за какво – образованието на първо място“, заяви Борисов.

„Ще ви изброя – едно време имаше едни предавания по телевизиите „По пътя на времето“, „Петилетката в един ден“, и само се рекламираха тогава комунистите. От сутрин до вечер. И показваха – някъде се строи завод – продължи премиерът. – Искам само да ви изброя и всеки оттам `дето са му заводите, да си направи сметка това добре ли е за него, или не.

Почвам с входа на София – „Младост“: всеки петък вечер и неделя особено… Защото, ако не бяхме направили южната дъга, северната и западната тангента, София просто нямаше да се движи, щеше да спре.

Магистрала „Хемус“: напълно оборотна, стотици хиляди български работници работят на тези места, къдет` ви казвам. Вносителите на механизираната техника, може би са тук. Щото това са хиляди машини, и то скъпи и големи – валяци, трактори, багери и камиони.

Но, Боаза-Плевен и Търговище-Шумен – вече се виждат, чакълират се.

Магистрала „Европа“: Кат` минете към Калотина, към Сърбия, ще видите хиляди камиони. Станаха пет (обектите, за които разказва).

Ако слезете надолу по „Струма“, вече сме на около 300 метра навънка в тунела и до Кресна ще видите трасето цялото очертано. Всеки от региона да си прави сметка как ще изглежда това след година и половина.

Отиваме на Габрово: единият тунел готов, най-дългият и най-висок мост готов. И сега, който е там от този регион, да видите как се пробива планина – Стара планина, с какви усилия и с какъв труд на работниците и на строителите. Огромни обекти, огромни… Такива не сте пра`или никога, освен до Правец – на друго место няма.

Аз до Банкя го оставих последно – накрая ш`си хода през „Младост“, през северната, западната (тангента) и последно – там. Така че хората накрая ше ни бият с камъни и за тая отсечка, но това е друг разговор.

Околовръстното на Пазарджик, околовръстното на Пловдив и, забележете: Два огромни газопровода – един за втечнен газ, за диверсификацията, и един транзитен – „Балкански поток“. Хиляди хора, милиардни проекти…

И за да затвора скобата. В рамките на тея три години сме платили милиард и триста за американските централи, милиард и двеста за реакторите, три милиарда и седемстотин за КТБ и два милиарда и четиристотин за F-16 Блок 70 – нови да се поръчат. Плюс всичко това, което сме напра`или, сме на излишък.

Що не можа да го постигне друг това? Дай да си говориме сериозно. При Орешарски излязохте с три цяло и пет дефицит, Петре! (Вероятно има пред вид Петър Чобанов, финансов министър от ДПС в кабинета на Орешарски, бел.ред.) Похарчихте всичко, вдигахте на полицаи, пенсии, без да ги обезпечите“

Борисов отново засегна и темата за карикатурите на Христо Комарницки в „Сега“, макар и без да назовава персонално Комарницки и вестника.

„Ето и вчера пред колегите от американското посолство им казвам. „Добре, бе, защо 30 години не направихте газопровод за диверсификация. Като ходехте всичките при президента Алиев (б.р. на Азербайджан), който ме посреща, и се връщате. Как ще докарате газ без трасе? С какво – в сак ли, в чанти? Отде ще мине? Е, сега ви правиме да може да мине. От платформата на Александропул – втечнен газ от Щатите, от Катар – откъдето докарат. Истинска борса, да мо`е купувате където ви е най-евтино. Но ви правиме магистралите, за да може да се докара. Що не е напра`ено 30 години? Е как нема тея посредници за газ, където ги изгоних, за да падне цената на газта, да ме окарикатуряват. Ми то е естествено, не че ме интересува. Пък и да си им го и кажа, че ги наблюдавам и аз.

Така че данъците си остават пак тези. Мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология…

Изброих около десет (обекта). Няма да продължавам повече, щот` мисля, че са достатъчни. Иначе тре`а да добава Търново-Русе, Ботевград-Мездра, обходните на Видин и Монтана – ще ви стане неудобно да слушате. Но, реално днеска, вашите фирми, българските работници сигурно още работят по това време.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране