03.11.2017 | 21:48
Борисов към шефа на „Александровска болница“: Ти ли подхвърли на медиите одита на ВМА за зетя на Петров?
Костадин Ангелов иска да стане министър на здравеопазването, неговият лобист е Цветан Цветанов

Директорът на „Александровска болница“ доц. Костадин Ангелов е подхвърлил на медиите одита на Министерство на отбраната за ВМА, който доведе до оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров. Това е установило разследването на премиера Бойко Борисов за това кой стои зад медийния скандал с поръчките за милиони на зетя на вече бившия здравен министър, научи МИГNews.info. Поръчков репортаж на БТВ от миналата неделя разказа за направен още през март тази година одит на болницата, управлявана по това време от Петров. Одитът констатира, че през 2014 г. и 2017 г. ВМА е сключила две обществени поръчки на обща стойност 1.6 млн. лв. с фирма, представлявана от приятеля на дъщеря му (мъжът, с когото тя живее и от когото има дете).

Веднага след излъчването на репортажа миналата неделя, Бойко Борисов е допуснал, че информацията е изтекла от кръгове от неговата партия и е попитал за това доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница и един от фаворитите на ГЕРБ за здравен министър при съставянето на правителството. „Ти ли подхвърли одита на медиите?“, попитал премиерът шефа на болницата, който очевидно не се е отказал от намерението си да стане министър на здравеопазването.

Постът вероятно ще се окаже само в мечтите на Костадин Ангелов, защото депутати от ГЕРБ твърдят, че той затънал в корупционни схеми и че са разкрити смущаващи факти около обществените поръчки в „Александровска болница“. Ангелов се ползва с подкрепата на Цветан Цветанов, но това очевидно ще бъде само минус в мераците му да стане член на правителството.

Съществува и версия, че зад атаката срещу Николай Петров стоят ощетени фармацевтични компании и пациентски организации. В средата на миналата седмица стана ясно, че здравната каса предлага в бюджета й за следващата година мораториум върху плащанията за нови болници и лекарства. Министерството има бюджет около 500 млн. лв. Предстои да бъде пуснат централизираният търг за лекарства, които да купуват държавните болници, който е на стойност над 1.2 млрд. лв. Здравното министерство трябва да довърши и проекта за обновяването на Спешна помощ и спешните отделения на стойност 80 млн. лв. и да въведе електронно здравеопазване, при което изграждането на първите етапи се оценява на 12 млн. лв.

1 коментар

  1. Този е човек на Семерджиев каза:

    Напълно възможно, Семерджиев прокарва своите хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране