18.04.2017 | 20:26
Борисов лансира стари „кримки“ за министри
За министър на отбраната се спряга Валентин Радев от ГЕРБ, Румен Христов от СДС поеа земеделието

ГЕРБ ще се опре на познати лица в бъдещото правителство. Преговорите за бъдещ кабинет ще започнат вероятно още утре. Засега сигурно е единствено, че премиер ще е Бойко Борисов. За ГЕРБ това бе ключово условие при воденето на коалиционните преговори с „Обединените патриоти“.

Владислав Горанов ще се върне на старото си работно място – финансовото министерство. Миналата седмица самият той заяви, че би се съгласил да поеме ведомството, ако му бъде предложено. Досегашните си постове отново ще заемат Лиляна Павлова (регионално развитие), Ивайло Московски (транспорт), Красен Кралев (спорт) и Екатерина Захариева (правосъдие). Захариева сама се издаде, като обяви, че ако се върне в правосъдното министерство, чиновникът Любомир Талев, уволнен заради скандала с проектопромените в Изборния кодекс, ще бъде върнат в МП. ГЕРБ запазва и ресора образование, тъй като то е обявено за стратегически приоритет за партията. Най-вероятният кандидат е депутатът Милена Дамянова, която е бивш зам.-министър в МОН, а в миналия парламент оглавяваше образователната комисия.

По неофициална информация за министър на отбраната в третото правителство на Бойко Борисов се спряга Валентин Радев от ГЕРБ. Той е бивш офицер и зам.-министър в МО в първото правителството на Борисов. В предишния парламент бе зам.-шеф на комисията по отбрана. Въпреки желанието на патриотите да вземат МО, на председателските съвети е било взето решение това да не се случи поради опасност да не се приеме добре в НАТО. Другата причина е, че ще бъде отрязан достъпът на страната ни до класифицирана информация на алианса.

Спорна остава позицията на земеделски министър. Първоначално се очакваше, че във ведомството ще се върне Десислава Танева. Възможно е там да се настани зам.-председателят на СДС Румен Христов, който и преди е заемал тази позиция. Не е изключено в здравното министерство да се върне Петър Москов, който също е кадър на Реформаторския блок. Но по-вероятно е там да се настани Даниела Дариткова. Теменужка Петкова също ще се върне в Министерството на икономиката.

Сред големите въпросителни е кой ще бъде новият шеф на МВР. Единственото, което се чува откъм ГЕРБ, е, че той трябва да съчетае „най-доброто“ от ексминистрите Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова. Самият Цветанов отрече, че ще застане начело на ведомството, както в първото правителство на Борисов, и вероятно отново ще оглави ПГ на ГЕРБ. Бъчварова не е смятана сред фаворитите за поста.

Външното министерство вероятно ще бъде заето отново от непартийна фигура. Възможно е това да бъде предишният му шеф Даниел Митов. В обращение е и името на служебния министър Ради Найденов, който е дипломат от кариерата.

„Обединени патриоти“ имат претенции към няколко ведомства – енергетика, отбрана, социална политика и туризъм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране