05.06.2017 | 12:10
Борисов напира за еврозоната, била задължителна за България
Ние като нация като политически елит трябва да положим всички усилия......

Еврозоната е задължителна. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на дискусия „Европа отново на път“. По време на изявлението си той каза: „От Балканите винаги тръгват лошите неща“. Необходимо да се даде перспектива на хората от Западните Балкани, смята той.

Премиерът бе категоричен, че приемането на еврото в страната ни е задължително и е разписано още в договора за присъединяване на България към ЕС. „Ние като нация като политически елит трябва да положим всички усилия„, заяви Борисов.

По думите му в противен случай не можем да се сърдим, че държавите, влезли в еврозоната, искат да си гарантират своята валута. По думите му ние като нация трябва да бързаме, да реформираме, да изпълняваме критериите. Той бе категоричен, че приемането ни в чакалнята на еврозоната, всичко зависи от нас, от това колко усилия и усърдие ще положим.

Ще се стараем максимум да изпълним критериите и да ги изпълняваме. След днес съм оптимист, че по тези две-три теми има консенсус, заяви Борисов.

Той коментира и развитието на Европа на различни скорости. Премиерът даде пример с държавите, които дават пари за кохезия, дават пари за присъединяване и въпреки, това все още има държави, които не искат да напредват.

По думите му те не спазват приетите Маастрихтски критерии. „Колко държави ги спазват“, попита Борисов и визира действията на ЕК, при която са започнати процедури са неспазване на искането годишният дефицит да е максимум 3%. „Гърция ни е най-светлият пример„, констатира Борисов. Той продължи с думите, че в същото време за наша радост световните кредитни агенции повишават нашия кредитен рейтинг.

По думите му на половината ни съседи кредитния им рейтинг не струва. „На половината ни съседи този критерий е боклук. България няма друг път, освен да работи с цялата си активност на всички нива за целостта и силния ЕС“, каза Борисов.

Действително говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите – страна членка – страна не членка“, коментира Борисов.

По думите му от Балканите винаги тръгват лошите неща. „Ние имаме съседи с много проблеми“, изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че дори елитите в съседните на България страни не са готови за присъединяването.

По думите му е необходимо да се даде перспектива на хората от Западните Балкани. „Разработваме една тема дали не би могло самите народи на Балканите да имат инструмент от типа на европейски паспорт, при определени критерии, за да се почувстват и те европейски граждани, да имат някаква перспектива, иначе следва евроскептицизъм. Мощно влияние от други големи стратегически играчи върху Балканите“, каза Борисов. Той посочи, че този инструмент би следвало да се уточни в диалог с ЕК.

Станишев говори за Черно море, тема, която изцяло отсъства от европейската карта. Приветствам тази идея да се вкара темата в приоритетите, заяви Борисов. Той припомни, че все още нямаме Черноморска стратегия.

„То нашето море е наричано локвата на Русия, без съответна реакция“, констатира Борисов. Защо така, запита той. По думите му Черно море дава огромни възможности за страните от този регион за този район.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране