18.12.2018 | 11:59
Борисов: Нашите зелени, ако отидат в Австрия, ще ликвидират туризма
Марк Жирардели е световна величина, но защо се появи точно сега

Безспорно Марк Жирардели е световна величина, за всеки туризъм, за всеки курорт, за всяка държава, да има подобни инвеститори е нещо много хубаво, но защо се появи точно сега.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на форума на високо равнище ЕС – Африка, който се провежда във Виена. Това се разбра от живо включване, излъчено в социалните мрежи.

„Така или иначе, трябва да развързваме темата Банско. Прекрасен курорт … Виждате, че хората в Австрия си изкарват милиарди от туризма, с пъти, пъти, пъти повече лифтове, повече писти и… никаква екология. Тук няма ли зелени, аз просто не знам… Нашите зелени, ако дойдат в Австрия, ще ликвидират целия бранш. Аз съм горд, че България има най-силните зелени организации в света. 20 години няма правителство ,премиер, президент който да се изправи и да каже: „Все пак туризъм трябва да се развива“, иронично отбеляза той.

Не приватизирахме газопреносната мрежа, въпреки изискванията. Само си помислете какви щяха да са заглавията във вестниците , ако бяхме решили да приватизираме големи чужди компании да ни вземат собствеността върху газопреносната системза, а не да дадем 77 милиона евро. Навсякъде в ЕС се приватизира, в България не се приватизира. Нашето усещане е, че ако системата не е собственост на българските граждани, на българската държава, би било предателство.

Движим нещата , за да получим нови 80 милиона евро за охрана на външната граница на ЕС, защото се справихме, и то най-добре, обясни той

„Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича „Индустрия 4.0“, а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло“. Това заяви премиерът  в изказването си на форума  под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Срещата е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Тя бе открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Целта на форума е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.

В обръщението си българският министър-председател подчерта, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли – от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма. Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

„Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите. „Точно за това в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект „Образование за утрешния ден“, посочи премиерът.

Проектът е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност, киберсигурност.

„Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, каза още българският министър-председател. Той посочи, че предпоставка всичко това да се случи, е адекватното за времето образование и високи нива на грамотност на двата континент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране