23.05.2018 | 13:29
Борисов: Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен

Премиерът Бойко Борисов се направи на изненадан, че протестът срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене“ е проведен под прозорците му в Министерския съвет. „Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен“, коментира той пред министрите в сряда, когато отново защити решението на сегашното си правителство да възобнови проекта, който по-предишното му правителство спря като неизгоден, провален и корупционен.

„Относно АЕЦ „Белене“ – какви ли не теории чух. Става въпрос за следното: в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3.5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока – тя не е домати и краставици, а ядрени ректори – от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим“, каза Борисов в защита на предложението за рестарт на проекта, което вече е внесено в парламента.

Именно това бе една от темите, повдигната от президента Румен Радев по време на първото му посещение в Русия. Там той се срещна с премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин, които изразиха очакване за скорошна визита на Бойко Борисов, с когото да продължат разговора. От Министерския съвет потвърдиха, че Борисов ще замине за Москва още до края на месеца, но така и не стана ясно кое налага тази спешност.

Самият той не коментира руската си визита пред министрите – поне в тази част на дискусията, която бе открита за медиите. Изтъкна обаче известния факт, че България не може да продаде произведените от руснаците реактори за АЕЦ „Белене“ без тяхно разрешение. „Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3.5 млрд. лв.“, продължи той и припомни, че Русия вече е осъдила България да плати тези реактори.

България води балансирана политика, каза Борисов, според когото е добре, че президентът Радев е бил на посещение в Русия, а самият той ще замине за Украйна, защото и с Украйна, и с Русия трябва да се поддържат добри отношения. Борисов припомни проведената си във вторник среща с правосъдния министър главен прокурор на САЩ, чиято първа и основна цел, която ще бъде поставена от целия Европейски съвет, е да отпаднат американските визи.

„Нека да приемем, че всички институции – и президентството, и ние, правим неща, които са в полза на държавата“, обобщи Борисов.

Той добави, че и руснаците, и американците, и турците, като основни геостратегически играчи освен Европа, са добре дошли на Балканите, за да бъдат използвани като „мост на дружбата“. Освен това изтъкна, че проведената в София среща на върха ЕС -Западни Балкани е била голям успех: „Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съветът в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране