10.10.2018 | 13:14
Борисов осъди Брюксел и извика посланиците, ядосан от международния натиск
"Българи си очерниха държавата по най-брутален и гаден начин, с нищо не сме заслужили като държава, така да бъдем охулени"

Премиерът Бойко Борисов осъди европейския натиск около убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова и съобщи, че ще постави въпроса пред Европейската народна партия (ЕНП). Едновремено с това Борисов е поканил на среща всички посланици в София, която започна в 12 часа в Министерския съвет. На нея ще присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

”Умишлено не разговарях с хората в Брюксел през тези дни. Те ни разсипаха от туитове. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия, като отида там”, каза Борисов на извънреден брифинг в сряда, на който бяха представени резултатите от разследването на бруталното убийство.

”В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно…Много неща мога да кажа, но те ще минат добрия тон. С нищо не сме заслужили като държава, така да бъдем охулени”, допълни Борисов.

„Българи направиха така през последните дни, че за България да се говори като за Малта и Словакия – да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то с най-тежко престъпление – нападение над разследващ журналист“, заяви Борисов.

„Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай“, заяви той. „Много неща бих казал, но те ще минат добрия тон. Знам, че сега в Брюксел доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях няколко дни. И въпреки това, което са ни учили, не само на правосъдие, не само като действие на полицията – да не се обвинява никой, докато категорично не е доказано, те ни разсипаха от туитове и аз тук доста ще си поговоря с тях, ще си променя и за шпиценкандидата мнението. Много внимателно съм чел всичко. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП. Но това е политиката“, каза премиерът.

Във вторник германската полиция задържа по българско искане 21-годишния Северин Красимиров, който е засечен по ДНК анализ. Основната версия е, че става въпрос за спонтанно сексуално нападение. Борисов благодари на трите федерални провинции в Германия, които са се включили в издирването, тъй като заподозреният е сменял местонахождението си.

„Благодаря на тези от вас, които коректно заявиха, познавайки работата, че все пак трябва да се изчака. Ние и сега продължаваме да работим. Ще бъде разпитан от немски съд, ние ще предоставим и цялата ДНК информация, която имаме и от жертвата и от това, което е открито по дрехите на задържания“, заяви премиерът.

„Въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена, защото вие като разследващи журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР и дори от мен, когато съм подложен под натиск, можеше да предизвика укриване на вещи, извършител и нямаше да има днес какво да си говорим“, допълни той.

Веднага след съобщението за арестувания заподозрян, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова“. Поздравления бяха предадени от представителството на ЕК в България. „Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова“, казва Юнкер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране