10.06.2017 | 12:27
Борисов: Освен безценен човешки живот, загубихме и 50 млн. лева
Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание

Освен безценния човешки живот на един прекрасен летец, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, тъй като застраховките на важат за военна техника. Това обяви премиерът Бойко Борисов в събота по повод инцидента от петък, при който военен хеликоптер падна в Черно море и командирът Георги Анастасов
загина.  ”Познавах лично Анастастов – прекрасен пилот. Със своите действия до последно се е борил и е спасил живота на другите двама. С г-н Каракачанов ще се видим в МВР и посмъртно ще го повишат в чин майор”, каза Борисов.

По повод падналия хеликоптер ”Пантер” Борисов каза, че е купен ”възможно най-добрият хеликоптер в света”. ”Понеже застраховките не важат за военната техника, сме загубили и 50 млн. лв. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 млн. лв. – колкото са коледните надбавки на пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най -важното, защото всяка сутрин показвате хора, които искате да им запълним дупките и да им ремонтираме пътищата. Другите показвате хора в неравностойно положение, които също поставят своите проблеми. Други
поставят проблеми, свързани с пенсиите. Поели сме ангажимент към образованието за учителските заплати – физкултурните салони“, заяви Борисов.

„Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, бих попитал дали президентът Румен Радев в интервюто си от вчера е говорил за това, че неговият шеф, ментор, или както се казва там, г-жа Корнелия Нинова беше единствената, която не подкрепи 2% за въоръжаване”, коментира премиерът. Той посочи, че единствено Нинова не е подкрепила 2% от БВП за отбрана. ”Казах ѝ публично, че ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфликт между двете институции. Но това явно
се е спестило“, каза Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди в събота, че загиналият командир на военния хеликоптер кап. Георги Анастасов ще бъде посмъртно повишен в звание, тъй като е успял да спаси живота на
останалите двама души от екипажа. Той каза пред бТВ, че инцидентът се разследва от Военна полиция и
Военноморските сили. „Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение ”Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери ”Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега“, обясни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. ”Явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

Преди ден президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев коментира, че българските пилоти летят опасно малко и са много далеч от стандартите в НАТО. Българските Военноморски сили разполагат с три хеликоптера „Пантер“ и досега не е имало сериозни инциденти с тях. Те са базирани във военноморската база „Чайка“ край Варна. Вертолетите бяха доставени през 2011 година, като част от сделката с европейския консорциум „Юрокоптер“, която бе подписана през 2005 година от кабинета „Сакскобургготски“.

Първоначално договорът бе за доставката на 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро – 12 „Кугар“ и 6 „Пантер“, но първото правителство на Бойко Борисов отказа покупката на три от „Пантер“-ите заради липса на достатъчно средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране