25.06.2015 | 17:38
Борисов откри: Проруските сили в България винаги се възбуждат от танкове
Заради Гърция, в Брюксел нямали време за нас

Премиерът Бойко Борисов се включи със закъснение в обясненията за предстоящото разполагане на американско въоръжение у нас, като обогати дебата с прозрението си, че „проруски или антиамерикански сили винаги се възбуждат от такава тема, защото кой иска да му идва въоръжение в страната – никой“.

„Не виждам нищо, което към момента да ни тревожи“, заяви в Борисов, който е в Брюксел за участие в срещата на лидерите на Европейския съюз.

Той каза, че нищо друго от вече договореното в рамките на НАТО не е одобрявано от правителството: „Аз разбрах завчера, че има такава тема след изказването на военния министър. Ние към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено още от 2006-а година. Нищо друго, различно от това, няма. Не виждам нищо лошо в едно партньорство, учения между 7, 8, 10 държави, сега вярно, проруски ли, антиамерикански сили, винаги се възбуждат от една такава тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната, никой, но става въпрос от това, което знам, от министъра лично, това са стари задължения, още от 2006-а година, по времето на Станишев са подписвани. Не виждам нищо, което в момента да ни тревожи“.

В същото време Борисов даде указания на военния министър Николай Ненчев да обясни пред парламента, „за да се успокоят хората“. „Ако има такава тема, трябва да се отиде в парламента. Министърът да отиде, да обясни, какво решение е взето, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите да отидат и да снимат“, каза премиерът.

Борисов продължи с обясненията, които публикуваме едно към едно заради тяхната уникалност и непреходност на изрзните средства. Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция. Да си направят реформите, да спазват Маастрихтските критерии“.

Борисов напомни, че България върна дефицита си под 3% и същевременно има 11 млрд. лв. във фискалния резерв, за да е ясно, че левът е стабилен. „И ние искаме да дадем повече за заплати, повече за пенсии, но спазваме тази финансова дисциплина. Категорично съм против отлагания и компромиси“, подчерта премиерът и добави: „В същото време всички искаме да помогнем на Гърция. Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът. Не може да искаме да сме остров на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато“.

Премиерът отбеляза, че Северна България продължава да е най-бедният регион в ЕС и е по-добре Съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция. „Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят“, каза премиерът Борисов.

По темата за бежанците Борисов подчерта, че България отделя огромни средства и както се взе решение да се помогне на Италия, на Гърция, на Испания, така би трябвало да се вземе подобно решение и за нашата страна, добави Борисов.

Той обяви, че на предстоящото заседание на Европейския съвет ще застъпи тезата за необходимостта от подкрепа и за България. „След като преградиха Средиземно море, защото блокадата е доста сериозна, миграционният натиск се насочи през сухопътната граница, съответно през България. Командироваме всеки ден полицаи, харчим огромни пари и натискът става все по-голям“, добави премиерът. Той напомни, че на предходното правителствено заседание бяха отпуснати 30 млн. лв. за съоръжението по границата ни с Турция. Борисов подчерта също така, че е важно да бъдат решени проблемите в страните, от които идват бежанците, в противен случай потокът ще продължава.

5 коментара

  1. Елена каза:

    Г-н Премиер говорите , още през 2006-та година Станишев се бил подписал, но дали тогава имаше и набези от Натовски танкове и сухопътни войски в България.Колкото до сравнението с Гърция, когато Вие се държите достойно като Гръцкия премиер, който не приема новия транш за милярд и отгоре предложени от канцлера Меркел и мисли единствено за народа си, то тогава ще имаме чуваемост за това,че сте искрен с народа си и ,че го подкрепяте във всичко и сте съпричастен към неговите тежки неволи…

  2. дядо Йоцо каза:

    Бойко не скача против танковете защото _
    1. Ако народа скочи срещу Бойко танковете ще го защитят
    2. Борисов не може да спре подготовката на САЩ за война с Русия…Ако се озъби на секундата ще го отквирят…

  3. гергана каза:

    “ защото кой иска да му идва въоръжение в страната – никой“ ??? Само на нас не ни пречи, защото те са в нашата страна!

  4. Христо Гинев каза:

    Боко стига ръси простотии тваето външно министърче се изцепи че сме оградени от мирни и демократични натовски държави ми то тогава за какво ни е армия танкове и прочие като от никъде не може да дойде заплаха.Русия не ни иска и ни отсвири отсвякъде че за какво сме и да бере само ядове с нас.Имахме ракети които ни гарантираха националната сигурност и никой не смееше да гъкне в радиус 500км. но ги нарязахме за услуга на новите господари които ни мислят „доброто“ и много милеят за нас.Как можаха да ви родят тези майки такива национални предатели и родоотстъпници то небе унищожаване на икономика то не бе армия то небе полиция, селско стопанство,и какво ли не всичко за да се унищожи БЪЛГАРИЯ

  5. Гого каза:

    Бойко ни прави на луди. Ние сме чели повече от Витету и помним повече. В момента се формират сили за бързо реагиране за намеса в Украйна. България е една от страните която трябва да бъде плацдарм и да участва със свои войски.Решението ни се свежда на час по лъжичка да свикнем и да го приемем по-лесно. И няма какво да се лъже и маже. Това не е Мишо бирата да го премахне или Стенли да го разкараме. От това ще страдаме всички. През 43-44 г. американците сринаха София, сега е ред на руснаците. Трябва да заявим твърдо че не участваме в никакви враждебни действия срещу Русия, в тома число и санкции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране