12.09.2016 | 0:01
Борисов отстъпи за Бокова пред руския натиск
Върху Кристалина Георгиева от години се излива помията на руската медийна пета колона в България
Огнян Минчев

Само това изявление (на говорителката на Външно в Москва – б.р.)е достатъчно за да придобием представа за степента на дегенерация, до която достигнаха международните отношения в епохата след 11 септември. На мястото на принципите, ценностите и поне номиналното равенство между суверенните държави-партньори, днес имаме една все по-арогантна игра на „велики сили“, в която няма дори необходимост от приличие.

Великодържавната говорителка на Кремъл открито защитава и подкрепя руския кандидат за генсек на ООН – Бокова, иронично наричайки я „българския кандидат“. Меркел се опитвала да лобира за другия „български кандидат“ – изборът на ЕНП и на Берлин – Кристалина Георгиева в Ханджоу, но не успяла.

На този фон поведението на ветропоказател, демонстрирано от българското правителство може да предизвиква само съжаление и унижение. Бойко Борисов отстъпи пред натиска на Москва, упражнен от местния упълномощен в София – Първанов, номинирайки Бокова. Очевидно с ясното съзнание, че това е разделяща и поляризираща българското общество кандидатура, която трудно ще събере и консенсус за подкрепа в Съвета за сигурност.

Не е учудващо, че върху Кристалина Георгиева от години се излива помията на руската медийна пета колона в България. Нейната кандидатура би могла да бъде отработена от българското правителство като обект на обща подкрепа от страна на България и на други европейски страни и институции – т.е. да бъде лансирана като значима европейска кандидатура – независимо от наличието на конкуренция в лицето на Гутиереш, Лайчак и други.

10 години след членството си в ЕС си оставаме квази-държава – измекяр на Москва.

Коментарът е от страницата на автора във фб.

3 коментара

  1. омръзна ми каза:

    Омръзна ми тази тема. И глухите разбраха, че Кристалина няма никакъв шанс – Русия ще гласува вето, няма нито дипломатическо образование, нито дипломатически опит. В ООН няма обявен конкурс за счетоводители.Освен това Бокова продължава да е начело на ЮНЕСКО, виждате ли едновременно с нея и Кристалина начело на ООН.Всичко това с Кристалина е обречена кауза, но някой има интерес да я върти. Предполагам, че не искат българка начело на ООН, защото Бокова имаше големи шансове.Позицията на официална България е срамна.

  2. мерник каза:

    Ако Бокова е неподходяща с какво повече от нея е Георгиева.С какво Сталинка е допринесла за България,освен с личния си интерес за кариера и пари?Освен това в позиция на непочтен,подъл и особено ддвуличен съперник и то сънародник.Мисля ,че тя счупи тъпомера по наглост.Отвращенито е пълно!!

  3. Bedna, bedna Balgaria каза:

    Бокова е срсм за България, освен това никой в ООН не се интересува от посредствени кукли на конци. И аз не вярвам Борисов да е допускал, че тая е сериозна кандидатура. Тя не знае какво прави, но Борисов защо го направи тоя гаф? Жалко, България имаше шанс ако беше предложила нормална кандидатура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране