17.11.2017 | 19:17
Борисов подаде оставката на шефа на парламента
Според ГЕРБ Димитър Главчев не бил съгрешил, но ще бъде жертван в името на мира и европредседателството

Министър-председателят Бойко Борисов се намеси безпрецедентно в работата на законодателната власт, като еднолично реши да смени председателя на парламента Димитър Главчев. В разрез с всяка идея за разделение на властите Борисов се включи в председателския съвет на НС и там поиска оставката на Главчев. Пак по настояване на Борисов за нов шеф на парламента светкавично бе избрана довчерашната заместничка на председателя Цвета Караянчева.

Безпардонната намеса на изпълнителната власт в ръководството на законодателната власт стана по повод скандала между Главчев и лидера на социалистите Корнелия Нинова. Преди дни шефът на НС изгони от пленарна зала Нинова и колегата й от БСП Антон Кутев, защото обиждали Борисов. Нинова искаше Борисов да се яви в парламента, за да обясни думите си, че „в парламента продължават да стоят хора, които са замесени в наркотрафик, хора, които са купували гласове“, и питаше депутатите дали не са обидени, че премиерът ги нарича безделници. След отстраняването на Нинова соцдепутатите се заканиха да не участват в заседанията, докато Главчев е председател на НС, и успяха да съберат заедно с ДПС подписка за неговата оставка.

Борисов се появи вчера рано сутринта в НС, за да се включи в председателския съвет на парламента. Веднага след приключването му стана ясно, че Главчев си отива. „Решението за Димитър Главчев ще го чуете след малко в пленарна зала“, заяви премиерът. От обясненията на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че жертвоприношението е заради стабилността на управлението. БСП върна жеста, като обяви, че присъствието на депутатите й в залата вече не е под въпрос.

Поставеният в неловка ситуация Главчев отрече да напуска под натиск. „Категорично мое беше решението. Борисов ми каза: „Решавай си“. Седяхме и говорихме някъде около час и тогава той ми каза, както би трябвало да е при всяка оставка. Никакъв натиск нямаше към мен и от коалиционните партньори. Позициите бяха горе-долу 50 на 50″, заобяснява той. „Искам да се възстанови нормалната обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото европредседателство. Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил в рамките на правилника“, каза той. И допълни, че ще мисли дали да не напусне и парламента. На пръв прочит, не желаел да е в една зала с Корнелия Нинова.

Въпреки че изпълниха заръката на Борисов и уволниха председателя, депутатите от ГЕРБ продължиха да твърдят, че Главчев не е направил нищо нередно и че оставката му има за цел само да успокои страстите. „Главчев подаде оставката си, воден само и единствено от националния интерес. Парламентарното мнозинство бе на мнение, че тя не трябва да се подава“, коментира шефът на групата Цветан Цветанов. „Очаква се следващата седмица в българския парламент да изнесе обръщение председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Не бихме искали да си представяме, че ще дадем сигнал – половината пленарна зала да бъде празна“, поясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране