17.08.2017 | 21:41
Борисов подари 12 млн. лв. на скандалната фирма „Галчев инженеринг“
Директорът на Двореца дава парите без търг търг

Ръководството на НДК спешно ще изхарчи крупна сума за изграждането на нова система за сигурност на конгресния център. Държавното дружество е обявило обществена поръчка на прогнозна стойност 9 996 358.88 лв. без ДДС, показва справка на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Изпълнителят й вече е избран без конкурс – „Галчев инженеринг“ ЕООД. Същата фирма прави и цялостния ремонт на НДК с оферта за 16.5 млн. лв. Именно това стана повод тя да бъде набъркана в скандала около бившия шеф на конгресния център Мирослав Боршош. Обвиненията бяха, че е манипулирал резултатите в полза на „Галчев инженеринг“.

Сега фирмата е избрана да изгради и системата за сигурност на НДК. От решението за откриване на процедурата става ясно, че новият изпълнителен директор на държавното дружество Ангел Митев е използвал разпоредба от Закона за обществените поръчки, която позволява при „изключителни обстоятелства“ поръчката да се възлага чрез процедура на договаряне без обявление. В конкретния случай предлогът да се използва споменатата процедура са оставащите броени месеци до старта на българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г.

От държавното дружество сочат, че първите събития във връзка с председателството ще започнат още през ноември т.г., което налага спешни действия за изграждането на системата за сигурност. „Галчев инженеринг“ била избрана поради „технически причини и функционалната свързаност“ на дейностите по новата поръчка с осъществявания от фирмата цялостен ремонт на сградата на конгресния център.

Парите ще дойдат от допълнителните 28 млн. лв., които правителството отпусна през юни на НДК за подготовката на европредседателството. От тази сума 12 млн. лв. са предназначени целево за „единна хомогенна глобална система за сигурност“. Тук влизат видеонаблюдение, контрол на достъпа, сигнално-охранителна система, пожаро-известителна система и др.

1 коментар

  1. Наивник каза:

    Колко е струвало изграждането на НДК по времето на Тато??? Колко НДК-та би построил той с милионите отпуснати за ремонт от Банкягарда му???

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране