25.09.2016 | 11:50
Борисов: Рейтингът на Меркел падна, защото приюти бежанците в Германия (видео)
Къде е Европа в преговорите между САЩ и Русия за Сирия, пита министър-председателят

От две години беше ясно, че след Ирак, след Либия, след Сирия, след Арабската пролет, Европа като най-хубаво място за живеене ще станат притегателна сила за бежанците“. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов, който даде интервю за австрийската телевизия ORF.

„Моето предложение беше да се затворят всички граници на Европа и Европейския съюз – от Великобритания до България и от Италия до Финландия, и само през официалните контролно-пропусквателни пунктове да се пропускат мигранти“, казва премиерът.

„Позицията на Орбан беше да се загради само Унгария, а моята да се загради цяла Европа и да помогнем на всички, които са бедстващи, които не са икономически мигранти, а бягат от войните, продължава той.

„Европейският съюз е създаден след войните между големите страни в Европа. Десетки милиони хора са загинали в Първата и Втората Световна война и тогава Европейският съюз е създаден на няколко точки: първата е мир; втората е свободата на хората; свободата на словото, защита на правата на човека, икономически просперитет, финансова дисциплина, но най-вече хуманността и човекът да бъде издигнат в култ добруването на човека. Нима някой, който вижда жени и деца, бягащи от войната не иска да им помогне. Няма европеец, който да не иска те да бъдат съхранени, войните да свършат и те да се върнат в своите държави, за да ги изграждат“, обобщава Борисов.

„От къде дойде напрежението, че милиони дойдоха да прииждат в Европа. Европа не беше готова! Нито имахме центрове, нито програми за подпомагане на тези хора. Тези хора не знаят езика, някой от тях нямат професия, за да бъдат интегрирани веднага“, заяви премиерът.

„Години наред бия камбаната тревожно. Сега съм съвсем малко оптимист, защото в Братислава видях, че вече европейските лидери виждат, че тук трябва да се спасява целият съюз. Не могат да спасят част от държавите в него и държави като България, Гърция и Италия да бъдат буквално залети от бежанци, а Унгария, Австрия и нагоре да си правят огради. Това нито е европейско, нито е демократично, нито е свободно движение на хора, сиреч нарушават се устоите на Европейския съюз. Затова ние изпратихме цялата си сила и техника на българо-турската граница, ако това беше направила и Гърция, то тогава този фланг щеше да бъде защитен“, казва още той.

„Винаги съм казвал да се изградят зони за сигурност извън Европа или извън границите на Европа. Либия е много подходяща за такъв огромен център, където Европа, САЩ, Китай и русия да платят издръжката на тези хора, докато войната спре и се създаде политически климат в тези държави те да се върнат там“, заявява министър-председателят.

„Коя държава няма да се разклати политически, ако им каже заповядайте? Дори канцлерът Меркел, най-влиятелният политик в света,  с огромната мощ на немската икономика, виждате как рязко и падна одобрението, само заради това, че прояви хуманност и каза елате. Ние ще ви приютим“, казва той.

Премиерът отчете и пълен провал на външната политика. „Защо, когато държавният секретар Кери и Лавров сядат и определят примиря, и кой да пази конвоите в Сирия – къде е Европейският съюз –най-потърпевшият от тази война. Къде е неговият глас?“, пита Борисов.

„Безспорно САЩ и Русия са велики държави, но Европа като най-мощната икономика, най-големия пазар и най-уредената част от света, която понесе изцяло щетите от войните, защо остава безмълвна и не и се чува гласа“, казва още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране