22.06.2017 | 0:01
Борисов: Рибарят ще се удави – въдица ли да държи, дневник ли да попълва?
Край на административния тормоз, приемете реформата като заповед, заяви премиерът пред министрите

До понеделник всички министри да са готови с информация какви административни услуги предоставя тяхното ведомство и изискваните за това документи.

Това е възложил премиерът Бойко Борисов на министрите от кабинета, стана ясно от стенограмата от правителственото заседание днес, посветено на мерките за намаляване на административната тежест и въвеждането на електронна система за обмен на данни между отделните ведомства.  „И да считате, че е заповед! От 2000 г. е законът, а не се прилага 17 години!“, гневи се Борисов. „Всъщност, ако искате да бъда болезнено откровен, ние в част от случаите не знаем коя администрация на какво законово основание иска от гражданина даден документ“, отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.

„Слушайте ме внимателно! Заместник-министрите да си запишат, за да ме предадат дословно на титулярите. Самите ние си даваме сметка, че това е реална реформа и тя затова не се е случвала, защото трябва да се преодолява огромна съпротива на чиновници, администрация, включително и корупционни схеми по маса звена – нещо, с което ние сме свикнали като народ, но ние трябва това да го поправим. Роптаем, ядосваме се, нервираме се и то не се случва. Този път ще се случи! Още днес искам, като се приберете, всеки министър да събере администрацията и да направи списък кои услуги неговото министерство предоставят на гражданите. Питам: защо като имаш лична карта да ти искат и акт за раждане, да се разкарваш да събираш документи? Къде е логиката на тези, които го искат от теб? Разбирате ли абсурдността?“, продължава Борисов.

В този момент се включва транспортният министър Ивайло Московски с пример от своя ресор: „Сега се сещам за рибарите, искаха им прошнурован, прономерован корабен дневник, да попълват данни за вятър, вода“, обяснява той.  „Тормоз на рибаря, това правят! Той въдицата ли да държи, компас ли да гледа, температурата на водата ли да измери? Накрая ще се удави докато излезе, защото няма ръце кое да…“, обобщава административните тегоби на граждани и бизнес премиерът Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране