01.07.2015 | 18:33
Борисов с нова теория: Крадците крадат, за да плащат на адвокатите
Премиерът пак започна в стил "ние ги хващаме, те ги пускат"

Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той (крадецът) ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. Това е част от новата теория на премиера Бойко Борисов за омагьосания кръг на борбата с престъпността в България, която бе поднесена на депутатите днес.

„В момента е едно златно време да си адвокат. (Казвам това) при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. (Трябва) Да променим закона така че да е 50:50 (шансът) да ги осъдим (престъпниците)“, обясни Борисов.

Премиерът отговаряше на въпрос на депутата Красимир Каракачанов за предприетите мерки за борбата с битовата престъпност. Както стана ясно по-рано днес, в петък ПФ ще обяви дали ще продължи да подкрепя управлението. В края на май националистите поставиха ултиматум на правителството до 1 юли да се съборят незаконните къщи в Гърмен и да се предприемат мерки срещу битовата престъпност. Част от къщите вече са съборени, но не е много ясно какво се предприема срещу престъпността.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите Румяна Бъчваров и Христо Иванов вече работят по предложенията на правителството за изменение на законодателство, но всичко е в ръцете на депутатите.

„Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебния процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела. Сандански е най-ярък пример. Години наред се точат – първа, втора, трета инстанция. Същите проблеми имаме в митниците и КАТ”, каза премиерът.

Почти същото виждане за съдебната реформа имат и в прокуратурата, която вече постави под въпрос осъществимостта на инициираната от правосъдното министерство съдебна реформа. Целта на реформата е да се разчупят лобитата в съдебната система, да се подобри процесът по подбор на кадри и да се подобри отчетността на безконтролната прокуратура. Според държавното обвинение обаче проблемът не е в зависимостите, а в твърде формалния съдебен процес.

Позицията на премиера за бавните съдебни процеси е изключително спорна заради множеството примери за ужасяващо ниската правна култура на значителна част от служителите в МВР. Проблемът е констатиран неведнъж от съдиите, прокуратурата и адвокатурата. Твърде често се случва наказването на престъпността да не се случва заради елементарни процесуални грешки, извършени от полицията при разследването.

„Хващат го днес (крадеца), утре го пускат (от съда). Питайте Румяна Бъчварова. Огромният бич – крадците на коли и къщи, тя ще ви даде целия контингент, които са с 40 – 50 висящи дела. Само крайният ефект е 1 – 2%. осъдени. Това е факт. Всички са на свобода. Какво ще покаже видеонаблюдението, като за 25 пъти един и същи човек задържаме, ако не направим промени в сроковете и незабавното изпълнение на наказанията”, каза Борисов.

3 коментара

  1. Александър Георгиев каза:

    -ТОВА СИ Е ЖИВА ИСТИНА , ВАЖИ И ЗА…НЕГО !!

  2. Къчо Карамасуров каза:

    -ПРИ МЕН Е ТОЧНО ТАКА , ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ 12 И ПОСЛЕ…6 С-в на С.Р.С. СЛУГУВА НА АЙДУКАТА НА ОБИРДЖИИТЕ МИ , ЗА ДА ГИ ОТЪРВЕ…ОТ ПРИСЪДА , ЗА ОГРАБЕНОТО-НИТО ДУМА…!!!

  3. Герооо каза:

    А за Вашите адвокати …,не е ли същата работа…!?Да битовите престъпници ,отявлените нарушители ,рецидивисти,такива,с повече от 2-3 присъди,насилници, убиици ..-целия регистриран крими- контингент-Бързо разследване и СЪД по бързата процедура,от там-СТРОГ затвор….!!!На българина му дойде до гуша от ЛИПСА НА СПРАВЕДЛИВО ПРАВОРАЗДАВАНЕ в тая Бандитска държава….!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране