29.07.2016 | 0:20
Борисов се обади на Меркел за помощ за охраната на границата и за „Белене“
Премиерът е посочил, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел за все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Тема на телефонния разговор ,поискат от Борисов, са станали и енергийните проекти, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов е запознал Меркел с предприетите от България действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията в Турция. Премиерът е посочил, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета.

Министър-председателят е допълнил, че по тези причини е поискал съдействие от „Фронтекс“ за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.Меркел е поела ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата сминистъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Борисов и Меркел са обсъдили искането на България Европейската комисия да даде становище по последващитедействия след решението на Арбитражния съд в Женева по казуса с АЕЦ „Белене“. България трябва да плати на руската „Атомстройекспорт“ поръчаното и произведено оборудване на централата и сега търси начин да го препродаде или да привлече инвеститор и да съживи проекта.

Тема на разговора са били и процедурите по „Южен поток“, както и българската концепция за газов хъб. Премиерът е акцентирал на проектите, по които се работи в страната, се казва в съобщението.

1 коментар

  1. Оризов каза:

    Тази снимка,е илюстрация на авторитета който имаме зад граница.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране