07.12.2016 | 22:12
Борисов се сравни с Камерън и Ренци по отказ от популизъм
Колкото повече приближава краят на правителствения мандат, толкова повече се увеличават самоласкателствата МУ

Колкото повече приближава краят на правителствения мандат, толкова повече се увеличават премиерските самоласкателства. Изсипвайки разсъждения накуп за бежанци, европейски референдуми, оставки, БСП и българските телевизионни предавания, Бойко Борисов намери за удачно да се сравни с бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън и министър-председателя на Италия в оставка Матео Ренци и за капак се определи като „хуманен европейски демократ“. Това стана на днешното правителствено заседание, а министрите чинно изслушаха пледоарията.

„Вие видяхте, че няма нищо неправилно в нашето поведение“, обърна се Борисов към колегите си и продължи: „След Брекзита премиерът и правителството си тръгнаха, за да може тези, които искаха Брекзит, сега да го приложат, но те не знаят какво да правят. Това е резултатът. Месеци наред не знаем какво са решили. В Италия премиерът им представи програма, според която счита, че Италия ще се управлява по-добре и ще излезе от кризата. Обединиха се по-малките партии и Ренци подаде оставка. Разбира се, пое отговорност да мине бюджетът. Ние това го направихме по същия начин“, става ясно от стенограмата от заседанието на МС. След което дава да се разбере, че той, Камерън и Ренци не са популисти и пак ще отстояват „държавническите решения“.

После мисълта на Борисов завива към лидера на БСП Корнелия Нинова. „Аз внимателно слушах госпожа Нинова, която вече започва да говори по темата за бежанци да се постигнело съгласие. Ами ние една година настояваме за съгласие по темата бежанци! Никой от нас не е предизвикал кризата. Предизвикаха я тези, които разсипаха арабския свят. Има два вида справяне – едното е нехуманно и невъзможно, защото дори и през Унгария, ако не ме лъже паметта, 30 хиляди са минали, въпреки оградите. Но, виждате, постепенно, макар и бавно, Европа се съвзема, прилага мерки и накрая ще се справи. Изведнъж се сетиха (БСП бел. авт.) сега: „Ами дай да се помиряваме по тази тема“. Ние по тези теми многократно сме искали да има разбиране. Аз си спомням това предаване „На четири очи“ – ясно обясних какви са рисковете. Госпожа Нинова на Консултативния съвет (по национална сигурност) каза, че не са говорили за рисковете, защото тогава били в предизборна кампания“, анализира всеобхватно Борисов. А накрая и се окая: „Ние поемахме пасивите на проевропейската си политика – това, което всички ние, хуманните европейски демократи, прилагаме“.

Тактиката „Петминутка на премиера“, приложена днес, бе част от арсенала на Борисов през целия втори мандат. Използваше я на правителствените заседания, говорейки неща, които нямат общо с министрите и не са свързани логически, но пък кореспондират с публични теми, по които искаше да му се чуе думата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране