Зареждане

Напишете

БЪЛГАРИЯ

Борисов се заема и с времето

share

Министър-председателят ще се срещне с протестиращите метеоролози на БАН

След обещанието за протест на синоптиците в БАН премиерът Бойко Борисов се заема лично и с техните искания за решаване на финансовите проблеми на института. В понеделник той и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещнат с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

Миналата седмица метеоролози от БАН излязоха с призиви за спешни действия от страна на правителството за извеждането на института от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. „Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години.“, обявиха те в писмо до властта.

Оттам предлагат институтът да премине към министерството на образованието като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. „Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България, написаха учените.

В края на миналата година правителството отпусна допълнителни 15 млн. лв. за бюджета на БАН за 2018 г.

споделяне във facebook

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.