12.08.2018 | 22:08
Борисов се заема и с времето

Министър-председателят ще се срещне с протестиращите метеоролози на БАН

След обещанието за протест на синоптиците в БАН премиерът Бойко Борисов се заема лично и с техните искания за решаване на финансовите проблеми на института. В понеделник той и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещнат с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

Миналата седмица метеоролози от БАН излязоха с призиви за спешни действия от страна на правителството за извеждането на института от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. „Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години.“, обявиха те в писмо до властта.

Оттам предлагат институтът да премине към министерството на образованието като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. „Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България, написаха учените.

В края на миналата година правителството отпусна допълнителни 15 млн. лв. за бюджета на БАН за 2018 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране