07.08.2017 | 12:12
Борисов се заяжда с Баневи: Разни с мерцедеси „Майбах“ ни дават оценки
Обаче от неизвестни скоро ще станат известни участниците в разбойническата приватизация
Семейство Баневи

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси „Майбах“ и ни дават оценка (б.р. луксозната кола е на бизнесмена Николай Банев, който е собственик на предприятието). Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завода, обявен в несъстоятелност.

„Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това действително е екологична бомба, която, ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Тук се обръщам и към Зелените освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси. Приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, доколкото знам, е много интересно“, коментира Борисов, цитиран от „Фокус“.

По думите му активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца. „Добре ли е? Не само не е справедливо, просто звучи като виц, но е факт. В момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната, наблюдението, което правим, и виждате в какво положение са резервоарите. Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа“, добави премиерът.

Той уточни, че няколко пъти е говорил с главния прокурор. „Даже сутринта преди няколко минути му звъннах да го питам все пак може ли това, което казвам, да се огласи с негово знание. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента. Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, то вече свикнахме да са откраднали през годините с тази приватизация милиарди активи на държавата. Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. До него идва директна тръба на „Нефтохим“ от Бургас, за да не се возят по пътищата всякакви летливи и вредни материали. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси „Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, каза още Бойко Борисов.

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии, обясни премиерът. „Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща“, каза той.

На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов заяви: „Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира, и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Вземат и от нея парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен.“

„Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна, каквото е необходимо – правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския преход, защото сега е много модерно да говорим. Надявам се, че с влизането на антикорупционния закон и създаването на този орган той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало. Тук трябва да се има предвид, че на 200 км по-нагоре стоят 2 реактора за 3 млрд. лв. И там какво ще правим, а ги платихме следствие на тези големи шлемове, които заварих. Апелирам към колегите и политическата класа да бъдат малко по-скромни в изказванията си“, подчерта Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране