28.05.2018 | 19:52
Борисов ще бъде съден за предателство на националните интереси

– Госпожо Йончева, как изглежда Народното събрание отвътре за един журналист, който днес е депутат?

– Много по-зле. Защото чуваш пълната версия на един срам, безумие, а не нейната съкратена версия, каквато българският избирател получава.

– Какво е толкова безумно?

– Езикът, арогантността, прокарване на лобистки закони, игнорирането на законодателните инициативи на опозицията, бруталната намеса на изпълнителната власт… В един парламент би трябвало да имаш политически опонент, с когото да водиш спорове. Този разговор може да бъде яростен, но да е с аргументи, с факти. Това го няма в парламента. Аз уважавам българските закони, но трябва да се запитаме партия ли е ГЕРБ? И доколко може да се отнасяме към тях като към политически опонент. Да си припомним думите на един доскорошен депутат от групата на тази партия, който казваше, че става дума за „шайка“. А „шайка“ е организирана престъпна група. Тогава какво имаме в парламента – политически опонент или организираната престъпна група?

– Това дилема ли е?

– Това е големият политически въпрос – как да се бориш с „шайка“, позовавайки се на характеристиката на същия депутат. Защото ние сме демокрация и трябва тази битка да се води с политически средства. Аз не виждам на този етап как това може да стане.

– Къде се чувствате по-полезна – като журналист или като депутат?

– Присъединих към кампанията и екипа на президента Румен Радев, защото това беше шансът да имаме президент, който наистина милее за родината ни. Но си дадох сметка, че работата ми в президентската институция е по-скоро работа на дипломат. И поради това се включих в тази парламентарна битка.

– Осъдихте премиера Борисов и лидер на най-голямата партия, както и ГЕРБ, за обида и клевета. Защо казвате, че това е първата стъпка?

– Никой не вярваше, че това е възможно, че можеш да осъдиш Бойко Борисов и ГЕРБ за клевета. Самата аз бяха много скептична относно това как работи нашата съдебна система, доколко е безпристрастна, може ли да устои на политически натиск. Адвокатът ми Георги Атанасов вярваше, че няма причина да не го осъдим, защото казусът е изключително ясен. Бойко Борисов наговори клевети, повтори ги многократно по всички национални медии и това се случи в продължение на цяла една предизборна кампания през март 2017 г. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни. Когато казах, че ще го дам под съд, той отговори в национален ефир, че ще участва в един такъв процес „с удоволствие“.

Ще напомня само една от клеветите на Борисов. Например, на 12 март 2017 г. той казва пред журналисти след мое участие в телевизионно студио като кандидат за народен представител: “ Та туй ново лице, което си позволи да каже, че ГЕРБ краде, ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони… казах просто да си мери приказките. Но тя прекрасно знае за какво става въпрос… тогава беше първа дама и казах просто да с мери приказките“. Днес чрез своя адвокат Борисов твърди, че тези думи не са се отнасяли към мен. Ето какво казва адвокатът му – описано в решението на съда: „По нищо от изявлението му, на Бойко Борисов, не става ясно, че действително се говори за ищцата, поради това не може да бъде направено заключение, че говори за ищцата“. Нещо повече, адвокатът му счита, че е нормално подобни клевети да се изричат по време на предизборна кампания. Той казва, че „в случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от предизборна политическа кампания, като по този начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация прави опит да злепостави ищцата „.

От една страна, това е лично удовлетворение за мен. От друга, е много важно съдебно решение, което показва, че не може един политик безнаказано да лъже, да мами, да манипулира. Това е малка крачка към установяването на нормалност в страната ни. Най-важното, което смятам, че предстои – Бойко Борисов да бъде съден за предателство на националните интереси. Това, че е излъгал, набедил и оклеветил един кандидат за депутат като мен, е само част от начина, по който ГЕРБ правят политика. С лъжи, с манипулации и заплахи. Борисов спря изключително важни проекти за България. Колкото за корупцията… в България няма корупция, има грабеж.

– Какво е вашето мнение, защо толкова често управлението сменя позициите си?

– За да разберем защо един министър-председател непрекъснато променя своята позиция, първо да чуем него. Той казва, че слуша своите началници отвън. Борисов казва, че „не е жена, за да се гледа неговото минало“, но смятам, че там трябва да търсим разковничето на вашия въпрос. Какво е миналото и какви зависимости има Борисов от своите началници. И доколко един човек е способен да ръководи една държава, какви са познанията и капацитетът му. Защото не всичко започва и завършва с „Винету“.

– Има ли опозиция властта, госпожо Йончева?

– БСП е единствената политическа сила, която може да събори групировката ГЕРБ. Властта има опозиция, въпросът е тази опозиция успява ли да използва всички възможности. Доколко може да бъде чута. Вече въпросът е не има ли обективни медии в България, а останаха ли такива?

– БСП използва ли всички възможности?

– Да вземем последните събития – продажбата на ЧЕЗ. Внасяме сделката в прокуратурата, левицата събра над 200 хиляди подписа за спиране на сделката. По инициатива на БСП беше създадена комисията за ЧЕЗ, която даде добри резултати.Тя събра онази информация, която липсваше, и по която имаше противоречие. Стана ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от докладите на службите ни и от писмото, пратено от чешката страна. Стана ясно и как чешката страна е предложила на правителството да купи компанията, но то не е искало. Една от констатациите е, че „Инерком“ не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изискват 700 млн. лв. собствен капитал, а фирмата има 50 000 лв. Иска се да има определен дял от доставки в енергетиката, а „Инерком“ няма. Според доклада на главния прокурор „Инерком“ и свързаните с нея фирми имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и какво ли още не. Това надежден инвеститор ли е?

Поведението на ГЕРБ да крие информация показва заинтересованост сделката да не се освети и да не излезе истината. Държавата трябва да се намесва при сделки, засягащи националната ни сигурност.

– Не е ли общ проблем на левицата, че не е постоянна в натиска си към управлението? Пример е шуробаджанащината в общините. Темата замлъкна.

– Проблемът в Хасково не беше „шуробаджанащина“. Той беше опакован от медиите като „Кумгейт“. А всъщност там става дума за нещо много по-сериозно. В една община ГЕРБ окупира цялата икономическа дейност. Там един представител на ГЕРБ слага на ключови позиции свои бивши партньори и роднини. И през тях минават всички големи общински проекти. Това е навсякъде, не само в Хасково. Аз очаквах, че ще има разплитане, пропукване на тази система. В тези населени места хората са напълно обезверени, че някой може да живее добре, да успява със собствената си инициатива, талант. Изградиха се феодални политически владения в цялата страна, където, ако не си близък до кмета, местния полицай и ГЕРБ, не можеш да се развиваш.

– Защо вашите колеги от БСП в големите общини в страната мълчат? Да не би да няма злоупотреби там?

– Когато излизаш с подобна информация, трябва да събереш достоверни факти, да имаш документи. Може би имах шанса да събера цялата тази информация за Хасково.

– Защо българската външна политика все се лута в рамката между Вашингтон, Брюксел и Москва?

– Какво значи външна политика, това е начин да защитиш националните си интереси. Ние имаме тази възможност, откакто сме в ЕС. Това е битка и всяка държава е подвластна на нечии чужди интереси. Ние пропуснахме три големи енергийни проекта, предадохме даже битката за ООН.

– Какъв е вашият прочит от посещението на президента Румен Радев в Москва? Предстои и скоропостижна визита на премиера Борисов.

– Президентът Радев е личността, която в момента отстоява българските интереси. В последните години не сме имали такъв президент.

– Но критиците на Румен Радев казват, че си е повярвал твърде бързо, особено с амбицията да преговаря за големи енергийни проекти.

– Смятам, че президентът Радев има изключително умни хора в екипа си, той е голям работохолик и успява винаги да вникне в детайлите на проблема.

– Има ли амбиции на хора в неговия екип да влязат от другата страна на бул. „Дондуков“, в сградата на Министерския съвет?

– Трябва да питате президента. Но съм сигурна, че има амбицията да бъде достоен и полезен за родната ни президент.

– А БСП готова ли е за предсрочни избори?

– За мен е важно да махнем ГЕРБ. Това не е политически опонент. Който и да дойде след това, ще спре този срив в държавата, който имаме сега. Не казвам, че ще стане лесно, това става с битки, но тази структура – ГЕРБ, която е завладяла държавата на всички нива, трябва да бъде спряна.

Елена Йончева, В. „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране