01.07.2015 | 13:38
Борисов смъмрил Ненчев и Митов, били проамерикански „ястреби“
Не е приятно да се разхождат танкове и гаубици у нас, убеден е премиерът

Присъствието на американските танкове у нас бе обсъдено по време на парламентарния блиц-контрол днес. Янаки Стоилов от БСП зададе въпрос по темата на премиера Бойко Борисов.  „Ако сме малко по-умерени в изказа, далеч съм от мисълта да се правим на най-големите ястреби, ще е от полза. Но и в такива моменти трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. На никоя държава не й е приятно да се разхождат танкове и гаубици на нейна територия“, каза Борисов.

Той коментира, че международната обстановка е изключително кризисна. „Дори по време на Студената война не беше такава. Тогава имаше ясно регламентирани гранции, двата пакта си знаеха местата. Сега има санкции и контрасанкции“, поясни Борисов.

Според премиера присъствието на танковете у нас е заради рутинни учения, които се провеждат. Той допълни, че в момента тези учения правят повече впечатление, защото е изострена ситуацията. Но било съвсем нормално нашите военни да тренират със западна техника, защото не е тайна, че на въоръжение у нас все още има предимно руски машини.

Стоилов не остана съвсем доволен от отговора на Борисов. „Ситуацията в България е много различна. Разбираме, че армията има нужда от военна подготовка. Но да не преминем в режим на постоянни непрекъснати учения. България най-после да започне да формира своя външна политика. Ако ние сме просто изпълнители на чужди команди България няма да реши своите проблеми. За да бъдем последователни и лоялни партньори трябва да се отчита спецификата. Просто ставаме част от линията на двустранно противопоставяне, това не съдейства за нашата национална сигурност“, коментира Стоилов.

И изтъкна, че е възможно подобни учения да предизвикат масови настроения в българското общество срещу нашите партньори. „Ако на България й се наложи защита дали тя ще й бъде своевременно оказана“, попита още Стоилов.

Борисов бе категоричен: „Мога да ви уверя, че съгласно нашето членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита съгласно договорите в НАТО. Прав сте, че не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Партньорите трябва да се съобразяват с нас, но и ние трябва да се съобразяваме с отговорностите, които сме приели. още от 2006 г.“

Той каза още, че е смъмрил военния министър Николай Ненчев и външният министър Даниел Митов. „Когато вече се чу, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво става. Нищо тайно не може да става от българското общество“, поясни Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране