10.04.2018 | 19:36
Борисов спря и реформата в ТЕЛК
МЗ се отказа от спорните промени в освидетелстването на хората с увреждания

Ден преди днешния национален протест на хората с увреждания премиерът Бойко Борисов разпореди спорният проект за медицинската експертиза да бъде оттеглен. „По изрично указание на премиера и след среща при него Министерството на здравеопазването изтегля предложения Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза“, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на съвместен брифинг с колегата си Бисер Петков. Решението е взето и след среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Проектът предвиждаше радикална промяна в освидетелстването от ТЕЛК – работоспособността трябваше да се определя само по основното заболяване, а не да е сбор от множеството увреждания, а вместо диапазон от проценти за всяко увреждане занапред щеше да има само един твърд процент. Това според оценки на лекари от ТЕЛК щеше да остави половината хора с увреждания без добавки и инвалидни пенсии при преосвидетелстване. Никакви успокоявания от страна на министрите, че няма да има отнемане на права не помогнаха и за днес 18 организации обявиха национален протест в София. Както винаги при сянката на протестите обаче, премиерът се намеси и разпореди отстъпление от заявените намерения на МЗ.

С вчерашния обрат реформата в ТЕЛК отново изпада в безтегловност и няма яснота как ще продължи – публикуваната проектонаредба за медицинската експертиза беше първият документ, с който започваха промените. Не е ясно дали тя ще се преработва или изобщо отпада. Жестът на Борисов обаче не отменя протестите. „Това за нас не е достатъчно, защото не решава проблема. Протест ще има. Ние настояваме за изтегляне и на концепцията за реформа на МТСП“, каза д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК в София. Концепцията на МТСП е твърде обща, но като цяло предвижда разделянето на експертизата на работоспособността на две – медицинска експертиза и нова комисия към НОИ, която да оценява възможностите на човека да работи.

По-рано организациите на хора с увреждания и синдикатите изнесоха множество данни в подкрепа на протеста си. Според тях у нас процентът на инвалидност умишлено се занижава средно с около 20-25%. Те изчисляват, че 80% от хората на срочен ТЕЛК ще пострадат от промените в наредбата, като ще слязат в по-ниска категория и ще загубят правото си на придружаваща помощ. Наредбата ще удари и децата, които нямат пожизнен ТЕЛК.

Изследване на КТ „Подкрепа“ сред членовете на национално представителните организации на хората с увреждания показва, че те са готови да работят, но достъпът им до заетост у нас е затруднен, а бизнесът отказва да ги наеме на работа. През 2013 г. например едва 4% от регистрираните като безработни хора с увреждания са намерили заетост. През 2017 г. този процент се е увеличил на 5.6%, но и регистрираните безработни сред тях са по-малко. Промените обаче няма да увеличат шанса на тези хора за работа. Образователната структура също пречи за тяхната реализация – едва 14% са с висше образование и с по-голям шанс за работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране