17.02.2019 | 0:37
Борисов видя от Мюхнен светло бъдеще с американски инвестиции и „Български поток“
Премиерът не пропусна да се похвали пред придружаващите го журналисти колко стратегически разговори е водил и колко неща е извоювал от "партньорите"

За един ден Бойко Борисов очерта светлото бъдеще на родината с няколко „знакови“ срещи по време на Мюхненската конференция. Разбира се, премиерът не пропусна да се похвали пред придружаващите го журналисти колко стратегически разговори е водил и колко неща е извоювал от „партньорите“.

„Толкова ми е трудно да прекарам държавата през иглени уши. Виждате – събота е днес, целият ми ден, цялата ми енергия е това какво мога да направя за страната“, въздъхна Борисов пред камерите, след като разказа как е лобирал за хъб „Балкан“, колко са доволни европейците от работата ни по опазване на границите, как ще си извоюва участие в „Турски поток“ и как американците го тупат по рамото.

В Мюнхен българският премиер имаше среща с американския вицепрезидент Майкъл Пенс. Борисов не пропусна да разкаже какви похвали е получил от вицето на Тръмп. По думити ме Пенс благодарил на България за това, че е „изключителен партньор“. Двамата са говорили за Венецуела, за региона Западни Балкани. На въпрос на журналисти дали е засегната темата за сделката за изтребителите, Борисов отговори: „За F-16 единствено си говорихме, че неговият син е летят на F-35, това ми каза. На тема F-16 ще преговаряме официално, имаме мандат от парламента“.

Борисов държеше да уточни, че „по никакъв начин не сме говорили нито срещу Русия, нито срещу която и да е друга държава“. Премиерът и Пенс били много доволни, че американските инвестиции у нас са скочили двойно.

От Мюнхен премиерът разказа и какво са си говорили с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Той е настоял пред него, че „Турски поток“ трябва да минава през България.

С комисаря Йотингер говорихме по две теми. Той ще присъства на газовта среща в Баку. Помоли да му обясня за „Български поток“ и газовия хъб „Балкан“, разясни Борисов. И натърти как „навсякъде това съм го изяснил“, защото „ние искаме да възстановим баланса“. Йотингер бил изключително впечатлен от това как България пази външната граница на ЕС от нелегални мигранти.

Борисов обяви и новината, че на 4 и 5 март в България ще бъде руският премиер Дмитрий Медведев. „Мисля, че с нашата прагматична политика – твърдо НАТО и ЕС, газовият хъб „Балкан“ и това, което имаме да правим с „Газпром“ – нищо не сме направили скрито. В противен случай нашите тръби ще се изпразнят. Ние искаме това, което имаме“, анализира отношенията ни с Русия премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране