22.03.2018 | 17:17
Борисов: Всичките ми данни са в интернет и това е добре
Хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат за мен някои сайтове, които, разбира се, са без имена

Премиерът Бойко Борисов заяви пред български журналисти в Брюксел, че не се притеснява от кражба на личните му данни в интернет на фона на скандала с Фейсбук. „Всичките ми данни са ги качили в интернет – телефони, имена, ЕГН, за мен това е добра услуга, защото таман хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат за мен някои сайтове, които, разбира се, са без имена и никой не стои зад тях – чудовищни лъжи. Така че да ходят да проверяват, това не ме тревожи“, коментира Борисов, след като кореспондентът на bTV му показа ЕГН, открито в мрежата от неин колега за 15 минути, и то наистина се оказа неговото.

Вчера телевизията излъжи разследване, което показва колко незащитени са личните ни данни. На въпрос нормално ли е за толкова кратко време журналист да може да открие ЕГН-то на премиер, Борисов отговори: „Неслучайно всички говорим за киберсигурност и защита на личните данни, хакват ни непрекъснато – и МС, и отбраната, и външните работи, и по цял свят го правят. Колкото технологично се развива повече светът, толкова защитата на тази мрежа става по-трудна. А вече да отидеш да си купиш телевизор ти искат ЕГН, затова ние сме принудени да ги даваме“.

Премиерът уточни, че другата седмица ще има среща с отговорните институции по тези въпроси.В Брюксел Борисов коментира и други актуални въпроси. „Аз съм си поставил една единствена цел – продължаване на споразумението с Турция за мигрантите“, каза той след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Премиерът подчерта, че само преди няколко месеца в Харманли и „Овча купел“ бяха „бунтовете палежа, боя, знамената, националистите“. По думите му това може да се възобнови и в хиляди пъти по-големи размери и тъй като тази алтернатива не му харесва с Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер ще направят всичко възможно да не се стига до там.

По повод отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания той каза: „Има един много опасен факт, който изисква цялата гилдия, която може да разследва подобни престъпления като това със руския шпионин Скрипал, да се заеме с това. Факт е, че имаш терористичен акт, забранен с конвенции и с какво ли не – боен отровен газ във Великобритания. Безспорен факт е, че извършителите и преди всичко поръчителите, трябва да бъдат разкрити, защото щом в ресторант във Великобритания могат да пуснат такъв газ, те могат да го пуснат и в Брюксел. С оръжие, което всички сме отрекли и то във Великобритания – това престъпление трябва да е в прожектора на цялата демократична и световна общественост, защото не се ли намерят поръчителите, всички ще живеем в страх и могат да загинат хиляди“.

На въпрос как ще коментира позицията на Великобритания, че Русия стои зад отравянето, Борисов отвърна: „Аз съм мнителен човек, когато знаем кой, тогава ще го коментираме, до този момент кой би казал, че е сигурно“. Запитан дали Лондон трябва да си сътрудничи с Москва в разследването, той каза:

„Аз мисля, че да давам акъл на Русия и Великобритания, би било нескромно, за мене е важно да се разкрият поръчителите, защото те могат да поръчат навсякъде всичко“.
По повод визитата на турския президент Реджп Ердоган в понеделник премиерът заяви, че подготовката върви с пълна сила и точно сега Туск му казал кога ще кацне, за да го посрещне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране